20 iulie – Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Forțele Aeriene Române reprezintă aviația militară a Armatei Române. Înființată oficial la 1 aprilie 1913, prin aprobarea Legii privind Organizarea Aeronauticii Militare de către Parlamentul României, istoria aviației militare române începe odată cu Ordinul nr. 7925/5 noiembrie 1909 prin care se ordona Arsenalului de Construcții al Armatei din București construirea unui avion după indicațiile și sub supravegherea lui Aurel Vlaicu.

Aviația militară a României a participat activ la luptele din Al Doilea Război Balcanic, din Primul Război Mondial, din Războiul româno-ungar din 1919 și din al Doilea Război Mondial.

În prezent, Forțele Aeriene Române au un efectiv de peste 9700 de persoane și aproximativ 158 de aeronave, fiind într-un proces de modernizare și reorganizare.

În acest context, militarii Bazei 95 Aeriană Bacău au organizat un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane, închinat bravilor noştri înaintaşi a căror memorie o cinstim şi au fost oferite distincţii.

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților. 

La 17 iunie, în urmă cu 110 ani,  Aurel Vlaicu efectua primul zbor complet cu un aeroplan de concepţie proprie pe teritoriul ţării noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *