Aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede, conform unui sondaj IRES

IRES a realizat un sondaj de opinie în perioada 13-14 mai, in ultimile două zile ale stării de urgenţă, şi a descoperit, printre altele, ca aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede, în timp ce 1 din 5 români apreciază că este chiar mai periculos.

Iată principalele 10 concluzii ale sondajului:

1.  8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză similară celei generate de virusul SARS-CoV2. 

2.  Peste 4 din 10 români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva COVID – 19 odată ce ar exista un vaccin omologat, dar 33% spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă. 6 din 10 români ar fi dispuși să se testeze în schimbul primirii unui ”pașaport de imunitate”. 

3.  Aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede, în timp ce 1 din 5 români apreciază că este chiar mai periculos.

4.  Jumătate dintre români cred că statul a ascuns informații importante în această criză și același procent cred că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID – 19. 

5.  Doar o treime dintre români mai văd statul ca pe un partener de încredere. 

6.  România va ieși mai dezbinată după criza generată de pandemia de COVID – 19, cred jumătate dintre români. 

7.  Viitorul sigur devine grija principală pentru mai mult de jumătate dintre români. 

8.  Apropierea celor dragi este lucrul cel mai de preț care le-a lipsit românilor în perioada stării de urgență. 

9.  Aproape 1 din 3 români se așteaptă ca situația financiară proprie să se degradeze după 15 mai.

10.   Peste jumătate dintre români cred că situația economică a țării se va degrada după ieșirea din starea de urgență.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.027 de subiecţi cu vârste de peste 18 ani şi are o marjă de eroare de +/- 3,1%. Interviurile au fost efectuate telefonic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *