BOBOTEAZA. Semnificaţii creştine ale sărbătorii din 6 ianuarie

Sărbătoarea semnifică Botezul Domnului şi este sărbătorită pe 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă.

Acestea au început în Ajunul Crăciunului.

Cei de religie catolică sărbătoresc la 6 ianuarie Epifania, simbolizând anunţarea naşterii lui Hristos regilor magi, iar ortodocşii celebrează botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. Boboteaza se mai numeşte de către teologi drept Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului.

Creştinii sărbătoresc momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan. Botezul Domnului este considerat deosebit de botezul copiilor la biserică, deoarece Sfântul Ioan Botezătorul a botezat ”cu apă” în timp ce botezul ulterior pentru toţi creştini este realizat cu ”ajutorul Duhului Sfânt”, amănunt menţionat în Evanghelie pe această deosebire întemeindu-se practica botezului creştinesc la vârsta copilăriei şi nu a maturităţii, la 30 de ani.

Sursa: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *