De la 1 Ianuarie 2021, românii sunt obligați să colecteze separat resturile alimentare

De la 1 ianuarie 2021, a intrat în vigoare legea compostului, prin care toți românii sunt obligați să colecteze separat resturile alimentare și vegetale. În caz contrar riscăm să plătim amenzi uriașe și România poate fi sancționată de UE cu 200.000 de euro pe zi!

Primăriile au datoria să le furnizeze oamenilor pubele speciale, iar firmele de salubritate vor prelua aceste resturi, care vor deveni în cele din urmă COMPOST pentru agricultură.

Procesul de compostare implică fermentarea lentă a deşeurilor biodegradabile, în urma căruia acestea se transformă în îngrăşământ natural pentru soluri. Aproape orice provine din sol poate fi compostat. Capete de castravete, cotoare de mere, coji de fructe, legume sau ouă sau orice resturi de resturi alimentare sau vegetale. Compostarea este o modalitate excelentă de a reduce risipa de alimente şi contribuţia la emisiile de gaze cu efect de seră.

Românii vor fi obligați să colecteze separat deșeurile precum fructele și legumele alterate, în caz contrar, persoanele fizice care nu respectă legea riscă amenzi între 400 și 800 de lei, iar firmele până la 20.000 lei.

Iată că și în cazul dat, România este fruntașă la aruncatul mâncării la gunoi, peste 5 milioane tone de alimente. La nivel de Uniune Europeană se aruncă, într-un an, circa 89 de milioane de tone de alimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *