De luni 11 ianuarie, ANAF va avea acces la toate conturile din bănci ale persoanelor fizice și juridice

Agenția Națională de Administrare Fiscală va avea, de luni, acces direct la toate informaţiile privind conturile din bănci ale populaţiei şi firmelor. Noua legislație este creată pentru a lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului.

ANAF va putea avea acces la informații prin Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare, reglementat în vara anului trecut prin OUG 111/2020, prin care România se aliniază la legislația europeană anti-terorism.

“Este vorba despre transpunerea unei directive comunitare în legislația românească.
Din punctul meu de vedere nu e nimic nou. Fiscul, de mulți ani, primea date de la bănci asupra conturilor unor persoane. Noutatea absolută constă în faptul că vor fi cunoscute conturile bancare și pentru acele persoane fizice la care nu există vreo suspiciune de evaziune fiscală, nu sunt supuse inspecțiilor. Dau un exemplu întâmplător: un salariat a primit salariul și obține acei bani în cont”
, a explicat Adrian Bența.

„Acei oameni care fac fapte rele, care participă la evaziune fiscală – eu nu cunosc, n-am auzit de acțiuni de terorism, dar de evaziune fiscală am auzit – cred că da, acei oameni care participă la astfel de fapte vor trece la ținerea banilor la saltea, dar cetățeanul de rând, omul obișnuit, care este cinstit, care respectă legea nu trebuie să se teamă de nimic”, a mai adăugat Bența

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *