O nouă ședintă de lucru a Grupului de lucru interministerial în vederea prevenirii, depistării și combaterii dopajului în sport

MIercuri 26 februarie, la sediul Ministerului Tineretului și Sportului a avut loc ședința lunară a Grupului de lucru interministerial în vederea prevenirii, depistării și combaterii dopajului în sport. Ședința a fost condusă de secretarul de stat, Dragoș Florin Coman, alături de președintele Agenției Naționale Anti-Doping, Cristian Balaj.

  La întâlnire au participat din partea MTS, subsecretarul de stat Adrian Enache, secretarul general adjunct Dragoș Bănescu, din partea Direcției Sport – Răzvan Dinu, a Direcției Juridice – Ion Șerban, din partea ANAD, Cristian Dima, director juridic și Florin Băetu, din partea Ministerului Sănătății, Vasile Lucian Pintea – secretar de stat și Justin Răduțu, secretarul Comisiei Medicale a COSR.

  Principalele subiecte de discuție au fost cele legate de modificările ce trebuie aduse Legii 227/2006, privind prevenirea și combaterea dopajului în sport și a Legii 104/2008, privind prevenirea și combaterea producerii și traficului ilicit de substanțe dopante.

  Cei prezenți au convenit că modificările Legii 227/2006 trebuie armonizate cu pachetul de legi din Sănătate (Legea Sănătății 95/2006, Legea Drepturilor Pacientului 46/2003, etc.), eventual cu unele amendamente la acestea din urmă, pentru ca, printre altele, sportivii să nu se mai afle în situația de a li se prescrie medicamente aflate pe Lista Substanțelor Interzise, și pentru a se crea posibilitatea acreditării cabinetelor de medicină sportivă în cadrul instituțiilor sportive (cluburi, complexe sportive, etc). Vor fi prevăzute și amendamente care să permită monitorizarea și verificarea modului în care structurile sportive respectă Legea 227/2006, precum și faptul că federațiile, ligile și cluburile trebuie să prevadă un buget pentru finanțarea unui număr stabilit de controale antidoping.

  În ceea ce privește Legea 104/2008, președintele ANAD, Cristian Balaj, a comunicat faptul că a pregătit o serie de amendamente ce au fost propuse comisiilor de specialitate din Parlament, cel mai important fiind legat de incriminarea ca infracțiuni a comercializării și consumului de substanțe interzise.

  Agenția Națională Anti-Doping a propus Ministerului Sănătății implementarea unui sistem integrat pentru monitorizarea activității medicale/de întreținere aplicată sportivilor (proceduri, medicamente, suplimente nutritive, etc).

  De asemenea, ANAD dorește să elaboreze un sistem integrat de urmărire și etichetare inteligentă a suplimentelor nutritive potențial periculoase sau interzise (o prioritate enunțată și în Strategia multi anuală de implementare a Convenției Internaționale a UNESCO împotriva Dopajului în Sport).

  În final, secretarul de Stat din cadrul MTS, Dragoș Florin Coman, a convenit cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Vasile Lucian Pintea, că o parte din solicitările ANAD pot fi rezolvate printr-un ordin comun, stabilind un termen de aproximativ 2 săptămâni pentru elaborarea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *