Toți operatorii și-au îmbunătățit acoperirea cu semnal de voce mobilă în 2020

ANCOM a finalizat recent ce-a de-a treia campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobila pe teritoriul României, în urma careia un singur operator de servicii de telefonie mobila a fost sancționat pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire de 98% din populația României.

“Am finalizat o noua campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobila, care a avut rezultate îmbucuratoare: acoperirea cu servicii de telefonie mobila la nivelul populației a crescut semnificativ. În ciuda contextului dificil care a marcat acest an, pe fondul intensificarii utilizarii serviciilor de comunicații electronice, operatorii au investit masiv în retele, iar rezultatele sunt evidente. Creșterea acoperirii se poate vedea și în platforma aisemnal.ro, care a fost actualizata cu noile masuratori și permite acum și vizualizarea evoluției de la un an la altul. Totodata, utilizatorii aisemnal.ro pot consulta și acoperirea cumulata cu servicii mobile într-o anumita zona a țarii sau chiar la nivelul întregii țari“, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Campania de masurare a acoperirii nationale cu servicii de voce mobila s-a desfașurat în perioada august – decembrie 2020, acoperirea cu semnal a localitaților fiind masurata prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor și strazilor principale si secundare.

În cadrul acestei campanii a fost masurata acoperirea cu semnal în 13.398 localitați, localitați cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodata masurați aproape 250.000 de km pe drumurile naționale, județene, orașenești și comunale. Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensamântului populației și al locuințelor, au fost masurate zonele locuite de 20.117.553 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculata ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației masurate.

Conform masuratorilor din teren, Orange România acoperea cu servicii de voce mobila un procent de 98,27% din totalul populației, Vodafone Romania – 98,16%, RCS&RDS – 98,02%, iar Telekom România Mobile Communications – 97,25%. Situația comparativa a masuratorilor reflecta faptul ca toți operatorii și-au îmbunatațit gradul de acoperire, doar unul dintre ei neîndeplinind pragul de 98% stabilit prin licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio. Astfel, Telekom Mobile a fost sancționat cu amenda în valoare de 700.000 de lei. Impunerea obligațiilor de acoperire în cadrul licențelor pe care le acordam operatorilor și care permit furnizarea de servicii de comunicații electronice reprezinta o pârghie legala prin care Autoritatea poate stimula creșterea gradului de acoperire cu servicii de comunicații electronice, a mai precizat Cristin Popa.

Rezultatele comparative ale masuratorilor realizate în cadrul campaniilor de verificare a acoperirii nationale cu servicii de voce mobila:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *