Un caz nou de Pestă Porcină Africană la mistreț, în localitatea Dieneț, județul Bacău

Un caz de Pestă Porcină Africană a fost diagnosticat la un porc mistreț vânat pe raza F.V. nr. 34 Pâncești, în localitatea Dieneț, în zona anterior infectată unde au mai fost confirmate în cursul anului 2020 alte 4 cazuri.

MIercuri 01.07.2020 a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor în vederea aprobării Programului specific de măsuri în gestionarea și controlul Pestei Porcine Africane.

La această dată, în județul Bacău evoluează 5 focare de Pestă Porcină Africană la porc domestic în gospodăriile populației din localitățile Răcăciuni (2 focare), Cleja (1), Faraoani (1), Dieneț-comuna Pâncești (1).
De asemenea sunt active restricțiile pentru 29 cazuri de P.P.A. la porc mistreț în Fondurile de vânătoare de pe teritoriul județului Bacău .

Iata care sunt obligațiile și responsabilitățile crescătorilor de porcine:

▪ Anunțați imediat medicul veterinar de aparitia oricăror semne de boală sau mortalitate la porcii din gospodărie.

▪ Se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea pădurilor precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza acestora, în scopul evitării contactului cu populația de porci mistreți.

▪ Creșteți porcii în spații împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condițiilor de igienă, microclimat și bunăstare.

▪ Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă sau in pădure; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică.

▪ NU CUMPĂRAŢI PURCEI DIN LOCURI NECUNOSCUTE, DE LA INTERMEDIARI SAU MIJLOCITORI DE ANIMALE, FĂRĂ A FI IDENTIFICAŢI (CU CROTALIE) ŞI FĂRĂ CERTIFICAT SANITAR VETERINAR DE SĂNĂTATE ELIBERAT DE MEDICUL VETERINAR, PENTRU CĂ EXISTĂ PERICOLUL SĂ INTRODUCEȚI ÎN GOSPODĂRIE PORCI BOLNAVI, ȘI ASTFEL SĂ DIFUZAȚI PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

▪ Se interzice sacrificarea porcilor din gospodărie fără anunțarea medicului veterinar.

▪ Colaborați cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice și recoltarea probelor pentru examene de laborator.

▪ Este interzisă scoaterea din gospodărie a cărnii de porc și produselor provenite de la aceștia.

▪ Nu comercializați carnea proaspătă și produsele din carne de porc rezultate din taierea porcinelor în exploatația proprie ( consumul acestor produse se face numai în exploatația respectivă, după examenul de specialitate asigurat de către medicul veterinar arondat).

▪ Solicităm cetățenilor care desfășoară diverse activități în păduri pe raza județului Bacău să anunțe autoritățile cu privire la orice caz de mortalitate la mistret identificat cu această ocazie

ATENTIE: Nerespectarea acestor măsuri atrage sancțiuni contravenționale sau penale, după caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *