1 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

În fiecare an, la data de 1 octombrie, în întreaga lume sunt sărbătorite persoanele vârstnice.

Fenomenul îmbătrânirii populaţiei implică necesitatea acordării unei atenţii sporite nevoilor speciale şi problemelor cu care se confruntă persoanele în vârstă, în special în ceea ce priveşte riscul sărăciei şi excluziunii sociale.

Anul acesta marchează cea de-a 30-a aniversare a Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, o zi care în actualul context, cel al pandemiei COVID-19, provoacă temeri şi suferinţe persoanelor în vârstă din întreaga lume.
Dincolo de impactul său imediat asupra sănătăţii, pandemia pune persoanele în vârstă într-un risc mai mare de sărăcie, discriminare şi izolare.

La nivel internațional, în acest an, Ziua Persoanelor Vârstnice va evidenţia contribuţia forţei de muncă din domeniul sănătăţii, în general, la sănătatea persoanelor în vârstă în special, cu o recunoaștere a profesiei de asistent medical.

De asemenea, va promova „Deceniul îmbătrânirii în condiţii bune de sănătate (2020-2030)”, o oportunitate de a reuni guverne, societatea civilă, agenţiile internaţionale, profesioniştii, mediul academic, mass-media şi sectorul privat, în vederea organizării de acţiuni pentru a îmbunătăţi viaţa persoanelor în vârstă, a familiilor acestora şi a comunităţilor în care trăiesc.

Sursa: csjbacau.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *