12 Mai – Ziua Internațională a asistenților medicali

Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day), se sarbatoreste incepand din 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai, împreună cu ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.

În întreaga lume sunt peste 20 de milioane de asistenţi, rolul lor fiind esenţial în abordarea unei game largi de probleme de sănătate. Asistenţii sunt, în numeroase situaţii, singurii profesionişti din domeniul sănătăţii accesibili pentru mulţi oameni, în timpul vieţii lor.

În România, există Facultăţi de Asistenţă Medicală în cadrul Universităţilor de Medicină, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor. 

„De la declararea de către OMS a pandemiei virsului COVID-19, Consiliul Județean Bacău a luat, în regim de urgență, o serie de măsuri menite să ofere spriiin și protecție medicilor și asistenților medicali, care sunt implicați efectiv în tratarea cazurilor de infecție cu noul coronavirus.

CJ Bacău le-a asigurat cadrelor medicale, gratuit, spații de cazare și masă, astfel încât să fie izolați de familiile lor, pentru a preveni pericolul răspândirii virusului dar și a contaminării unităților spitalicești.

Totodată, au fost făcute eforturi financiare pentru asigurarea echipamentelor de protecție dar și pentru dotarea spitalelor cu paturi ATI și aparatură medicală pentru tratarea cazurilor grave de coronavirus.” Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *