13-14 MAI – Zilele Centrului de Cultură „George Apostu”

Prilej de abundent festin cultural, programul Zilelor Centrului de Cultură „George Apostu” va fi, și în acest an, asezonat cu viguroase incursiuni în domeniul artelor spectacolului, al literaturii și al artelor plastice. Paleta activităților este, ca de obicei, deosebit de diversificată, acestea având menirea de a satisface cele mai exigente criterii calitative privind organizarea spectacolelor de teatru, a expozițiilor de artă plastică, dar și a inovatoarelor prezentări de carte.

Manifestările din cadrul proiectului se vor desfășura după următorul program:

JOI, 13 MAI 2021

Programul Zilele Centrului de Cultură „George Apostu” va debuta în ziua de joi, 13 mai 2021, la Teatrul Municipal „Bacovia”, cu o formulă unică de invitație la lectură, ce include prelegerea „Despre Forugh Farrokhzad și sfârșitul Șahnameh-ului”, susținută de reputatul scriitor, eseist, comparatist și traducător Gheorghe Iorga. Prelegerea va fi urmată de producția teatrală „7 SCRISORI CU AUTOAPRINDERE”, într-un inedit format de dialog al artelor, ce îmbină cuvântul scris, jocul scenic, cuvântul rostit și armonia sunetelor. Spectacolul „7 SCRISORI CU AUTOAPRINDERE” deschide o poartă spre marea literatură persană, prin volumul „Nu există culoare dincolo de negru. Scrisori cu autoaprindere”, de Forugh Farrokhzād.

ora 18.00, Teatrul Municipal „Bacovia” – Bacău

  • PROVOCĂRI COLOCVIALE: „Despre Forugh Farrokhzad și sfârșitul Șahnameh-ului”, cu prof. dr. Gheorghe Iorga
  • SPECTACOLUL CĂRŢII: 7 SCRISORI CU AUTOAPRINDERE, după volumul „Nu există culoare dincolo de negru. Scrisori cu autoaprindere”, de Forugh Farrokhzād, Editura Tracus Arte, 2021, traducere din limba persană, cuvânt-înainte și note de Gheorghe Iorga. Spectacolul îi va avea ca protagoniști pe:
  • Ali Asghar Rahimi, compozitor și instrumentalist, Iran
  • Eliza Noemi Judeu, actor la Teatrul Municipal „Bacovia”
  • Gabriel Scalschi, dansator, masterand la Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași

Scenariul și regia: Gheorghe Geo Popa.

Spectacolul se va derula cu respectarea strictă a normelor în vigoare privind starea de alertă, prin urmare, locurile sunt limitate. Biletele sunt disponibile pe platformele myticket.ro, entertix.ro și la sediul Centrului de Cultură „George Apostu” – Bacău, str. Crângului, nr. 18.

 În cazul anulării evenimentului, valoarea biletelor va fi restituită.

VINERI, 14 MAI 2021

Cea de-a doua zi a programului va aduce în prim-plan Expoziția transdisciplinară „Muzica sferelor”, un produs cultural unic în spațiul artelor plastice din România și din U.E., rod al strădaniei temerare a conf. univ. dr. Cristian Ungureanu de a dezvălui profilul ascuns, geometria secretă și simbolică a unora dintre cele mai cunoscute capodopere din istoria artei europene. Expoziția va fi prezentată de prof. univ. dr. Petru Bejan și de prof. univ. dr. Neculai Eugen Seghedin, prorector la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

În cadrul acestui proiect, Centrul de Cultură „George Apostu” editează Albumul de artă „Muzica sferelor” semnat de Cristian Ungureanu,prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași. Completând în mod fericit expoziția transdisciplinară, albumul reprezintă o remarcabilă punere în valoare a operei sale, dar și o cale de încurajare a creației artistice contemporane, privită ca o importantă resursă pentru viitor.

ora 17.00, Centrul de Cultură „George Apostu”

  • „MUZICA SFERELOR” – EXPOZIȚIE TRANSDISCIPLINARĂ, Cristian Ungureanu, Iași
  • Lansarea ALBUMULUI DE ARTĂ „MUZICA SFERELOR”, Cristian Ungureanu
  • Lansarea REVISTEI „VITRALIU”, nr. 54

Noul număr al revistei „Vitraliu” își propune să păstreze un conținut tematic aniversar, conturat în jurul unor personalități și momente care au marcat istoria modernă și contemporană a României: 150 de ani de la naștere lui Nicolae Iorga (1871–1940) și a lui Garabet Ibrăileanu (1871–1936). Totodată, un generos spațiu editorial este consacrat fenomenului cultural intern și internațional, în toată diversitatea sa: istorie, literatură, muzică, dans, teatru, filosofie, sociologie, religie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *