13 Februarie – ZIUA MONDIALĂ A RADIOULUI

Ziua mondială a radioului a fost adoptată pe 3 noiembrie 2011, la cea de-a 36-a Conferinţe generale a UNESCO, iar de atunci este sărbatorită, anual, la 13 februarie.

Ziua Mondială a Radioului promovează cooperarea internațională între radiodifuzori și încurajează accesul la informație prin intermediul posturilor de radio de pe întreg globul.

Radioul este un puternic instrument de comunicare special, adaptat pentru a ajunge la comunitățile cele mai îndepărtate și la persoanele vulnerabile, cele cu handicap sau cu un nivel de trai scăzut, oferind în același timp o platformă de intervenție în dezbaterea publică. Mai mult, radioul are un rol puternic și specific în comunicarea în situații de urgență. 

  1. Guglielmo Marconi trimite și primește primul semnal radio în 1895
    Cunoscut ca tatăl radioului și bunicului telefonului mobil, Guglielmo Marconi a trimis și a primit primul său semnal radio în Italia în 1895. În 1899 a trimis un semnal wireless prin Canalul Mânecii și în 1902 a primit scrisoarea „S”, telegrafiată din Anglia în Newfoundland. Acesta a fost primul mesaj radiotelegrafic transatlantic de succes.
  2. Edwin Armstrong a inventat Radio FM în 1933. Lucrarea lui Edwin Armstrong privind modularea frecvențelor FM a îmbunătățit semnalul audio prin controlarea staticului de zgomot cauzat de echipamentele electrice și de atmosfera pământului. Radio FM a devenit forma predominanta pentru difuzarea muzicii în ultima jumătate a secolului 20.

La multi ani tuturor celor care lucraza in lumea radioului !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *