14 MAI 2021 – Ziua Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

Pe data de 14 mai 2021, se sărbătorește Ziua Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău. Se împlinesc 28 de ani de când instituţia poartă pe frontispiciu numele marelui biolog ION BORCEA şi 63 de ani de la apariţia primelor preocupări de ştiinţele naturii pe meleaguri băcăuane (în anul 1958 a fost angajat primul specialist biolog în cadrul Muzeului Regional Bacău).

Începând de vineri 14 mai 2021, „Grădina Senzorială” din curtea Muzeului de Ştiinţele Naturii Bacău, va fi deschisă pentru publicul interesat, ca parte turului complet de vizitare. Este un proiect implementat în anii 2020-2021 şi finanţat de Consiliul Judeţean Bacău.

Important!!!! Accesul vizitatorilor se va face restricţionat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului Sars Cov2. Pentru a avea acces, persoanele trebuie aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenţei la Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău.

Grădina Senzorială oferă vizitatorilor ocazia de a admira o colecţie de plante ornamentale care cuprinde cca. 150 de taxoni, care îmbogăţesc colecţiile de plante vii ale Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău. Grădina reprezintă un loc destinat învăţării dar şi relaxării deopotrivă prin diversitatea şi modul de expunere a unor specii de plante cu valoare ornamentală. Aşadar, rolul grădinii senzoriale este de a te relaxa și încânta, iar acest lucru se poate întâmpla doar prin stimularea simțurilor.

Curtea muzeului s-a transformat într-o Grădină senzorială, care oferă vizitatorilor ocazia de a admira specii care să le încânte simţurile. Cei ce vor trece pragul muzeului, vor avea ocazia să-şi testeze simţul mirosului în preajma rondului cu plante aromatice. Simţul auzului, simţul tactil dar şi simţul văzului vor fi încântate de prezenţa mai multor module interactive dar şi de prezenţa rondurilor cu plante vii dedicate fiecăruia dintre simţurile vizate. De asemenea a fost amenajată o alee senzorială, spaţiu unde vizitatorii pot să testeze anumite materiale provenite din natură, dar şi din mediul antropic. Proiectul a vizat şi construirea unui gard care să creeze un context prietenos pentru toți vizitatorii.

Grădina senzorială este benefică pentru toată lumea, deoarece ne poate stimula simțurile și relaxa mintea cu beneficii semnificative pentru corp. Obținerea unui spațiu de relaxare înconjurat de flori, plante, mirosuri plăcute și sunete nu poate reprezenta decât un pas înainte spre dorința de a restabili contactul cu natura. Și acest lucru este întotdeauna bun.

De asemenea, laturile perimetrului grădinii senzoriale sunt decorate cu specii de plante ornamentale urcătoare, precum Clematis ‘Hagley Hibrid’, Clematis montana ‘Tetrarose’, Wisteria sinensis ‘Prolific’, Wisteria floribunda ‘Rosea’, Lonicera japonica ‘Halliana’, Campsis radicans ‘Flamenco’ (Trompeta cățărătoare roșie) care întregesc spațiul expozițional, conferindu-i impresia de tot unitar.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *