16 – 22 septembrie 2020 – Săptămâna Europeană a Mobilității

În perioada 16 – 22 septembrie 2020 se va desfășura a nouăsprezecea ediție a „Săptămânii Europene a Mobilității” (European Mobility Week) sub deviza “Mobilitate cu zero emisii pentru toți” (Zero-emission mobility for all). Tema anului 2020 aduce în prim plan importanța accesibilității la transportul cu zero emisii.

Oricare ar fi condițiile climatice, geografice și socio-economice din zonele urbane europene, se pot adopta măsuri pentru promovarea unui mediu urban fără emisii de carbon. De aceea, ediția anului 2020 a manifesării încurajează populația și administrația publică locală să pășească pe drumul spre îndeplinirea obiectivului pe termen lung: un continent fără emisii de carbon până în anul 2050.

Deși cercetătorii au identificat o reducere a călătoriilor cu autoturismul în majoritatea orașelor, iar în următorii ani se așteaptă ca 50% din călătorii să se facă cu transportul public, cu bicicleta sau pe jos, studiile realizate recent de Agenția Europeană de Mediu (AEM) confirmă o creștere semnificativă a emisiilor generate de sectorul transporturilor, comparativ cu nivelurile din anii ’90. Mai precis, emisiile din întregul sector al transporturilor au crescut cu 28% din 1990 până în 2018, ceea ce demonstrează necesitatea urgentă de promovare a soluțiilor de transport neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon în zonele urbane.

Schimbările climatice și efectele conexe asupra mediului, cum ar fi inundațiile, secetele sau valurile de caniculă, constituie unul dintre pericolele iminente la adresa bunăstării cetățenilor europeni. În conformitate cu Acordul de la Paris, care are drept scop limitarea încălzirii globale la 1,5 °C, este esențial să se asigure neutralitatea emisiilor de carbon până în anul 2050.

Neutralitatea emisiilor de carbon poate fi obținută prin aplicarea unei combinații de metode, prin favorizarea soluțiilor de transport public și a mijloacelor de transport individual cu emisii reduse sau zero emisii, precum și prin mersul pe jos și cu bicicleta.

Potrivit estimărilor recente, circa 80% din populația lumii va locui în zone urbane până în anul 2050, astfel că orașele reprezintă cadrul perfect pentru punerea în aplicare a acestor planuri ambițioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *