2 februarie 2022 – Ziua Mondială a Zonelor Umede

În data de 2 februarie 2022, APM Bacău sărbătoreste Ziua Mondială a Zonelor Umede, stabilită prin Convenția semnată la Ramsar în Iran în anul 1971, document ratificat de România prin Legea nr. 5 / 1991. Obiectivul declarat al Convenției este acela de conservare a zonelor umede care servesc ca habitat al florei și faunei acvatice și pentru că acestea constituie resurse importante cu valoare economică, naturală, științifică și recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă.

• Tema anului 2022: Gestionăm Zonele Umede pentru Oameni și Natură, este un apel urgent pentru creșterea investițiilor financiare, umane și a capitalului politic pentru conservarea zonelor umede în scopul utilizării lor întelepte și sustenabile.

La ora actuală, zonele umede sunt în declin și dispar de trei ori mai repede decât pădurile; 35% din zonele umede mondiale s-au pierdut începând cu anii ’70. Utilizarea durabilă a zonelor umede presupune o înțelegere a factorilor care conduc la degradarea și dispariția acestora, pentru a acționa direct asupra cauzelor: asanarea și umplerea, poluarea, supra-extracția de apă, supra-pescuitul și schimbările climatice.

Zonele umede susțin umanitatea și natura cât și dezvoltarea economică și socială prin multiple servicii.

Județul Bacău are o rețea hidrografică bine dezvoltată, fiind reprezentată de râurile Siret, Bistrița, Trotuș și afluenții acestora. Lacurile din județul Bacău au luat naștere ca urmare a amenajărilor antropice: Poiana Uzului, Berești, Răcăciuni, Galbeni, Bacău II, Lilieci, Gârleni și Racova. O mare parte din ariile naturale protejate din județul Bacău prezintă în componența lor zone umede, având un regim special de ocrotire și conservare. Toate adăpostesc specii de floră și faună protejate și dețin un rol foarte important în cadrul culoarului de migrație est – european al păsărilor migratoare.

De ce contează zonele umede? Deoarece:

  • Vegetația lor filtrează poluanții, făcând apa potabilă,
  • Asigură surse de hrană pentru cca. un miliard de oameni,
  • Asigura majoritatea apei proaspete,
  • Asigură materii prime și medicamente,
  • Sunt scuturi naturale care țin piept schimbărilor climatice și a efectelor acestora,
  • Asigură spații pentru recreere, angajamente culturale și beneficii pentru sanitatea mintală în urma interacțiunii cu natura,
  • 40% din speciile de plante și animale de pe pământ trăiesc, se hrănesc și se înmulțesc în zonele umede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *