21 IUNIE 2020 – ECLIPSA INELARĂ DE SOARE

Eclipsa inelară de Soare are loc atunci când Luna are diametrul aparent mai mic deoarece este la apogeu (la distanta mai mare de Pământ) și nu acoperă tot discul Soarelui astfel încât pe cer, acesta apare ca un inel de lumină.

Eclipsa inelară de Soare din data de 21 iunie 2020, la faza sa maximă, va fi văzută de pe suprafața Pământului pe banda de totalitate, o fâșie îngustă de aprox. 150 km ce traversează estul Africii, centrul și sud estul Asiei.

Din Bacău va putea fi observată o eclipsă parțială, numai aprox. 3% din suprafața Soarelui fiind acoperită de umbra Lunii.

Fenomenul va începe la ora 08.15 cu maximul de acoperire la 08.43 și se va încheia la 09.12, interval orar în care vom organiza observaţii astronomice, dacă cerul va fi senin.

O eclipsă este un eveniment astronomic care are loc atunci când un obiect cosmic este umbrit temporar, prin trecerea sa în umbra unui alt corp sau prin trecerea unui alt corp între acesta și privitor. O eclipsă este rezultatul fie al unei ocultări (ascundere totală), fie al unui tranzit (ascundere parțială).

Termenul de eclipsă se referă adesea pentru a descrie eclipsele de Soare sau de Lună, care pot fi totale sau parțiale.

Eclipsele de Soare se produc când Luna, aflată în faza de Lună plină, se interpune între Pământ și Soare, aproximativ pe aceeași direcție și cu același unghi de înclinare al orbitei sale cu cel al orbitei Pământului.

Important!!!!

1. Accesul pentru a participa la observaţii, se va face restricţionat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului Sars Cov 02. Drept urmare, la platforma de observaţii vor avea acces maxim 5 persoane în acelaşi timp. Pentru a avea acces, persoanele trebuie aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenţei în clădirea Observatorului Astronomic, să atingă cât mai puţine suprafeţe.

2. Observarea eclipselor de Soare și a Soarelui în general, se face cu folosirea instrumentelor speciale de protecție a ochilor: ochelari de eclipsă, filtre solare.

3. Cei interesaţi pot achiziţiona ochelari speciali pentru eclipsă de la shop-ul Observatorului Astronomic!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *