24 martie – Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

Lupta împotriva tuberculozei reprezintă o prioritate de sănătate publică pentru Ministerul Sănătății și Guvernul României. Ministerul Sănătății derulează, în prezent, proiecte și acțiuni în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și organizații non-guvernamentale în vederea întăririi capacității de tratare și prevenție a tuberculozei în România.

„În fiecare an, ziua de 24 martie reprezintă un prilej de a face cunoscute acțiunile, măsurile și resursele pe care le concentrăm pentru întărirea capacității de tratare și prevenție a tuberculozei, obiectivul final fiind eradicarea acestei maladii. Tuberculoza este o boală infecțioasă care poate fi prevenită. Cu toate acestea, este încă o problemă majoră de sănătate publică în România, și nu numai. Acțiunile eficiente de prevenție și tratament trebuie să fie în continuare o prioritate pentru sistemul de sănătate. Tranziția la modelul centrat pe pacient al îngrijirilor medicale ambulatorii și dezvoltarea unui cadru cuprinzător de monitorizare și evaluare pentru controlul tuberculozei sunt esențiale. De asemenea, este foarte important rolul organizațiilor non-guvernamentale care susțin activitățile de control al tuberculozei prin furnizarea asistenței și prin acțiunile desfășurate în rândul categoriilor sociale vulnerabile, în situații de risc, prin dezvoltarea unui model integrat de servicii bazate pe comunitate”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Data de 24 martie comemorează ziua din anul 1882, când Dr. Robert Koch uimea comunitatea științifică prin anunțarea unui mic grup de oameni de știință de la Universitatea din Berlin, Institutul de Igienă că a descoperit cauza tuberculozei, bacilul Koch. Potrivit colegului lui Koch, Paul Ehrlich, „La această sesiune memorabilă, Koch a apărut în fața publicului cu un anunț care a marcat un punct de cotitură în istoria unei boli infecțioase umane virulente. În cuvinte simple, clare, Koch a explicat etiologia tuberculozei cu o forță convingătoare, prezentând multe dintre diapozitivele sale de la microscop și alte dovezi”

La momentul anunțului lui Koch din Berlin, TBC făcea ravagii prin Europa și America, provocând moartea la unu din șapte oameni. Descoperirea lui Koch a deschis calea spre diagnosticarea si vindecarea tuberculozei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *