27 mai-2 iunie 2021 – „BACĂU FEST – MONODRAME”, ediția a XXVII-a

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău organizează în perioada 27 mai – 2 iunie 2021 cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice „BACĂU FEST – MONODRAME”.


BACĂU FEST – MONODRAME, singurul festival de teatru centrat pe Recitalul Actoricesc, va alătura, și în această ediție, concursului rezervat unui singur actor oferta unor spectacole complexe, de referință pentru scenele românești.
Prestaţiile din concurs vor fi evaluate de un juriu alcătuit din profesionişti ai artelor spectacolului, juriu care va acorda, începând cu această ediție, mai multe premii:

TROFEUL BACĂU FEST – MONODRAME, în valoare de 1.000 de euro,

Premiul pentru cel mai bun actor – 500 de euro

Premiul pentru cea mai bună actriță – 500 de euro

Acestor distincții li se vor adăuga Premiul onorific „Ştefan Iordache”, acordat de un juriu format din elevi din liceele municipiului Bacău, şi Premiul „Actori pentru Actor – Dinu Apetrei”, acordat de actorii din Teatrul Municipal „Bacovia”.

Juriile vor urmări capacitatea concurenților de a împleti varii mijloace de expresie (text, mișcare, teatru-dans, animație etc.).

Regulament de participare:
Din cauza contextului actual, în competiţia de anul acesta pot intra doar producții românești, cu o durată cuprinsă între 40 şi 70 minute. Data limită de trimitere a propunerilor este 16 aprilie 2021. În acest an, aplicațiile se vor depune exclusiv online, iar dosarele trebuie să conțină: un link  cu înregistrarea producţiei propuse, fotografie portret, fotografie din spectacol, CV-ul actorului/actriței şi prezentarea teatrului/companiei (dacă este cazul), fișa standard cuprinzând datele tehnice și sinopsisul spectacolului. Aceasta poate fi descărcată direct de pe site-ul nostru, www.teatrulbacovia.ro, la secțiunea dedicată festivalului.

Toate documentele menționate se vor trimite la adresa teatrulbacovia@yahoo.com.
Rezultatul selecţiei va fi anunţat pe 1 mai 2021.

Organizatorii asigură maximum două nopţi de cazare, precum și decontarea contravalorii transportului pe teritoriul României, conform legislaţiei în vigoare (7, 5 litri carburant la suta de kilometri), pentru o echipă care nu poate depăși 5 (cinci) membri. Nu se plătesc închirieri transport.

CONCURSUL DE DRAMATURGIE – MONODRAMĂ – EDIŢIA A VIII-A

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău anunţă începutul sesiunii de înscrieri la cea de-a VIII-a ediţie a Concursului de Dramaturgie – Monodramă, secţiune competiţională din cadrul BACĂU FEST – MONODRAME, care se va desfăşura, din acest an, ca secțiune separată, în perioada 20-26 septembrie 2021.

Concursul de Dramaturgie – Monodramă este deschis tuturor dramaturgilor, textul putând fi piesă de teatru originală, scenariu pentru teatru dans, teatru gestual etc, care să presupună, însă, prezenţa în spaţiul de joc a unui singur actor.

Regulament de participare:

  1. Nu sunt admise texte care au fost deja reprezentate ori premiate la alte concursuri de dramaturgie sau publicate. Menționăm că textele trimise pentru concurs nu se înapoiază autorilor.
  2. Pentru a fi înscrise în concurs, toate lucrările vor fi trimise pe adresa:

Concursul de Dramaturgie – Monodramă

Teatrul Municipal „Bacovia“

Str. Iernii, nr. 7, BACĂU

cod poştal 600050, judeţul Bacău

  1. Data limita a înscrierilor este: 20 iunie 2021 (data poştei).
  2. Lucrările, trimise în trei exemplare, nu vor fi semnate, iar pe plic nu se va menţiona numele şi adresa expeditorului.
  3. În plicul ce conţine lucrarea va fi introdus un alt plic închis care va include numele, adresa autorului şi un motto care se va regăsi pe prima pagină a lucrării şi va servi drept element de recunoaştere.
  4. Acest plic se va deschide după desemnarea câştigătorului.

Textele propuse vor fi citite şi apreciate de către un juriu alcătuit din personalităţi ale vieţii teatrale româneşti. Juriul nu are obligaţia motivării scrise a deciziilor.

Premiul de Dramaturgie-Monodramă „Valentin Nicolau” este în valoare de 1.000 de euro şi, în plus, presupune montarea textului câştigător la Teatrul Municipal „Bacovia” (drepturile de autor considerându-se a fi cedate Teatrului Municipal „Bacovia” pentru pachetul de reprezentații cu această montare), laureatul devenind membru al Juriului Concursului de Dramaturgie – Monodramă, la ediţia din 2022.

Finaliștii vor participa la sesiunea din toamnă, unde urmează să le fie decernat și premiul.

Începând cu ediția din 2017, Teatrul Municipal „Bacovia” și-a asumat montarea textelor câștigătoare. Astfel, au văzut luminile rampei, „Crocodil” de Elise Wilk, regia Horia Suru, scenografia Romulus Boicu (2017), „Iulia, biata de ea”, de Gabriel Sandu, regia Irina Crăiță Mândră, scenografie Cristian Marin (2018), „Tiadora”, de Maria Manolescu (2019), regia Sorin Militaru, scenografia Horațiu Mihaiu. Spectacolul „Sufletul pereche”, de Petre Barbu, după textul câștigător al ediției 2020 a concursului va fi prezentat la ediția din acest an a festivalului Bacău Fest Monodrame.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *