5 iunie 2021 – ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI

În data de 5 iunie 2021 APM Bacău sărbătoreste Ziua Mondială a Mediului, inițiată în anul 1974 ca o platformă publică mondială, celebrată în peste 100 de țări. Înainte de toate, Ziua Mediului este “ziua oamenilor” care doresc să facă ceva pentru binele planetei. Acest “ceva” poate fi local, național sau global, ca o acțiune personală, a unui grup sau a unei comunități. Fiecare este liber să decidă și să aleagă.

• Tema propusă de UNEP pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului în anul 2021 este: Redefinește. Reconstruiește. Restaurează. Această temă readuce în prim-plan sănătatea ecosistemelor – o preocupare urgentă și existențială, o chemare la acțiune pentru combaterea degradării lumii naturale. Ecosistemele sunt definite ca interacțiunea dintre lumea vie (plante, animale, oameni etc.) cu mediul înconjurător.

De prea mult timp, am exploatat și degradat ecosistemele planetei. La fiecare trei secunde, lumea pierde suficientă pădure cât să acopere  un teren de fotbal, iar în ultimul secol am distrus jumătate din zonele umede planetare. De la păduri la mlaștini și zone costiere, noi toți depindem de ecosisteme sănătoase ca să supraviețuim.

Restaurarea ecosistemelor înseamnă prevenirea, stoparea și modificarea acestei degradări, trecând de la exploatarea naturii la însănătoțirea ei.

Ziua Mediului 2021 lansează Deceniul UNEP al Restaurării Ecosistemelor, o misiune globală de refacere a milioane de hectare de: păduri, zone agricole, de pe culmile montane până-n profunzimea oceanelor. Doar ecosistemele sănătoase pot îmbunătăți traiul oamenilor, să lupte împotriva schimbărilor climatice și să stopeze colapsul biodiversității.

Dar putem reconstrui totul mai bine. Nu putem da timpul înapoi, însă putem planta și îngriji copaci, sa ne ,,înverzim” orașele, să ne schimbăm dieta și obiceiurile, să ne refacem grădinile și parcurile, să curățăm râurile și zonele costiere. Suntem generația care putem face pace cu natura.

Pentru a schimba situația actuală cu care se confruntă ecosistemele, este nevoie nu doar de un individ, o comunitate, un oraș, o țară, ci de întreaga planetă.

        Ca INDIVIZI, să regândim ceea ce cumpărăm sau utilizăm.
        Ca și COMUNITATE, să punem natura pe primul loc în deciziile luate.
        În DOMENIUL PRIVAT, sa fie adoptate modele de afaceri sustenabile.
        În DOMENIUL AGRICOL, să se practice activități care să nu dăuneze naturii.
        În DOMENIUL PUBLIC, să fie aplicate programe și proiecte verzi.
        La nivel de GUVERNE, să fie adoptate strategii și politici de protejare a arealelor naturale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *