654 de adolescente, între 15 și 19 ani, au devenit mămici

Conform UNICEF, la adolescentele între 15 și 19 ani, în 2019, cele mai multe sarcini au fost în județele Mureș (827 de sarcini), Brașov (761 de sarcini), Dolj (700 de sarcini), Iași (691 de sarcini), Bacău (654 de sarcini), Constanța (616 de sarcini), Bihor (593 de sarcini), Suceava (512 de sarcini), Dâmbovița (503 de sarcini) și Prahova (483 de sarcini).

Vârsta medie la nașterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate din România este de 16 ani la prima naștere. De asemenea, vârsta crește la 18 la a doua naștere, potrivit hotnews.ro.

În România sunt tinere care nasc deja al cincilea copil înainte de a împlini vârsta de 23 de ani, arată o anchetă sociologică realizată de Organizația Salvați Copiii.

5 gravide adolescente din zonele rurale defavorizate din România nu au efectuat analizele recomandate în sarcină din cauza lipsei accesului la servicii medicale și a resurselor financiare, iar 74% dintre gravidele sau mamele din aceste comunități afirmă că principala sursă de venit a familiei este alocația copilului, mai informează sursa citată.

România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană la rata de naștere în rândul mamelor adolescente, sarcina în adolescență având numeroase consecințe negative asupra viitoarelor mame, precum și costuri sociale și economice, arată un studiu realizat de UNICEF împreună cu Asociația SAMAS în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *