93 de milioane de euro – fonduri europene pentru stimularea ocupării forței de muncă

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a  depus o fișă de proiect și a primit avizul Ministerului Fondurilor Europene, pentru obținerea unei finanțări în valoare de 93 de milioane de euro din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți.

Prin acest proiect, Serviciul Public de Ocupare va asigura acordarea facilităţilor financiare, prevăzute de Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, angajatorilor care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, şomeri înregistraţi în evidenţele SPO. De asemenea, vor fi acordate prime pentru stimularea încadrării în muncă, potrivit Legii nr. 76/2002.

Concret, proiectul propus de ANOFM va fi implementat la nivel național, pe o perioadă de 14 luni, având ca obiectiv creșterea oportunităților de încadrare a 15.700 de şomeri non-NEET cu vârsta peste 29  de ani, înregistrați la SPO, și persoanelor inactive non-NEET.

Astfel, din Fondul Social European va fi acordat sprijin financiar sub formă de primă de activare, potrivit Legii nr. 76/2002, pentru 100 de persoane cu vârsta peste 29  de ani  care se încadrează în muncă.

Totodată, potrivit fișei proiectului, se va asigura, conform art. 85 din Legea 76/2002, sprijin financiar agajatorilor pentru  încadrarea unui număr de 15.600 șomeri sau persoane inactive.

Aceste subvenții vor fi acordate angajatorilor pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu vârsta mai mare de 29 de ani ce fac parte din următoarele categorii: șomerii în vârstă de peste 45 de ani, şomeri non-NEET care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată, persoane cu handicap primesc lunar. Subvențiile se acordă pe o perioadă de 12 luni, fiind în cuantum de 2.250 lei/lunar pentru fiecare persoană angajată.

Acest proiect se adaugă celor 13 proiecte derulate de ANOFM în valoare totală de peste 650 de milioane de euro prin care sunt susținute, din Fondul Social European, măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *