Medicii veterinari băcăuani mobilizați pentru stingerea focarelor de pestă porcină africană

Avand in vedere, pe de o parte solicitarea  agentilor economici din sectorul cresterii suinelor, cu obiective situate in zonele de restrictii a focarelor active de Pestă Porcină Africană la porc domestic în gospodăriile populației din comuna Racaciuni si localitatea Teius-comuna Parava, pentru acordarea de derogari  de la legislatia europeana si nationala  in domeniu, privind reducerea duratei restrictiilor impuse si valorificarea neconditionata  a carnii, iar pe de alta parte pentru a veni in sprijinul crescatorilor de animale, avand in vedere apropierea sarbatorilor de iarna, cand in mod traditional cresc sacrificarile de porci pentru consum familial in gospodariile taranesti, D.S.V.S.A. Bacau impreuna cu medicii veterinari de libera practica  fac eforturi sustinute  pentru ridicarea masurilor  de restricție pentru focarele mai sus amintite,  prin aplicarea unui program intensiv de prelevare de probe și de testări prin care se exclude prezența pestei porcine africane în toate exploatațiile din zona de protecție, respectiv de supraveghere, în conformitate cu Manualul de diagnostic al pestei porcine africane aprobat prin Decizia Comisiei 422/2003/UE, respectiv capitolul IV, lit. F şi G.

Astfel D.S.V.S.A. Bacau va actiona  in teritoriu  cu 23 echipe formate din personal sanitar veterinar cu competente in prelevarea probelor de sange, pentru a demara actiunea la porcii din gospodariile populatiei aflate in:

        – zonele de supraveghere care cuprind 9 UAT cu 27 localitati

       – zonele de protectie  care cuprinde 2 UAT cu 7 localitati.

La acesta actiune sunt implicate si unitatile administrativ teritoriale din zonele de restrictie ..

Prelevarea de probe va incepe in data de 07.12.2020, numarul estimat de probe ce se vor preleva este de 4178 in zona de supraveghere si 2221 in zona de protectie , iar actiunea se preconizeaza a se incheia in jurul datei de 18.12.2020.

D.S.V.S.A. Bacau  solicita sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *