165 cazuri active de pestă porcină africană la porc mistreț, pe raza județului Bacău

Sub raportul pestei porcine africane din punct de vedere epidemiologic la nivelul județului Bacău s-a confirmat si notificat oficial un nou caz de pestă porcină africană, la porci domestici dintr-o exploataţie non profesionala din localitatea Călugăreni, comuna Dămieneşti.

Unitatea Locală de Decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor Bacău, aflată sub conducerea Prefectului judeţului Bacău, a adoptat in cursul zilei de 15.04.2022, Hotărârea de aprobare a programului de măsuri, aferenta noului focar de pesta porcina africana din comuna Dămieneşti, si masurile cu caracter obligatoriu de implementat în zonele de restricții.

Încă de la confirmarea bolii, pe probele analizate de L.S.V.S.A. Bacău, serviciile veterinare au intervenit de urgență in exploataţie, fiind plasata sub supraveghere oficială, aplicându-se măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport către si dinspre exploataţia in cauza.

În scopul eradicării bolii in conformitate cu legislaţia sanitara veterinara europeana si naţională, prin Hotărârea CLCB s-a dispus uciderea imediata a tuturor porcilor prezenţi, cu respectarea legislaţiei privind bunăstarea si protecţia animalelor pe timpul transportului/uciderii, cu neutralizarea in condiţiile legii a cadavrelor si efectuarea dezinfecţiei locaţiei, utilajelor si ustensilelor existente in gospodăria afectata sau cele utilizate in vederea neutralizării cadavrelor (maşini, roabe, lopeţi, etc).

Din punct de vedere epidemiologic la nivelul judeţului, sunt active restricțiile pentru 165 cazuri de P.P.A. la porc mistreț în Fondurile cinegetice de pe raza județului Bacău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *