În urma cu 41 de ani, cosmonautul român Dumitru Prunariu şi-a început zborul în spaţiu la bordul navei Soiuz 40

14.05.1981 – România a intrat în rândul ţărilor care au trimis mesageri în Cosmos, trecând de la aeronautică la astronautică. La Baikonur, locotenentul-major ing. Dumitru Prunariu, la bordul navei cosmice Soiuz-40, împreună cu colonelul sovietic Leonid Popov, a început un zbor care a durat 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Lansa­rea a avut loc în seara zilei de 14 mai, la ora 20:16, ora Bucureştiu­lui, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. A doua zi, nava spaţială s-a cuplat la staţia orbitală Saliut‑6. Timp de o săptămână, cei doi au realizat 22 de experimente ştiinţifice, majoritatea fiind de concepţie românească, cu aparatură realizată în România. A doua zi, nava spaţială s-a cuplat la staţia orbitală Saliut‑6. Timp de o săptămână, cei doi au realizat 22 de experimente ştiinţifice, majoritatea fiind de concepţie românească, cu aparatură realizată în România.

Revenirea în spaţiul terestru a avut loc în după-amiaza zilei de 22 mai şi a decurs conform programului stabilit anterior.Cei doi membri ai echipajului au aterizat cu ajutorul unei capsule, care astăzi poate fi văzută la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand“, la sala dedicată aeronauticii şi astronauticii.

„Am efectuat 125 de rotaţii complete în jurul Pământului. Am efectuat 22 de experimente ştiinţifice în domeniul astrofizică, al radiaţiei cosmice, al tehnologiilor spaţiale, medicinei , biologiei şi chiar psihologice”, a povestit Dumitru Prunariu, citat de descopera.ro

Dumitru Dorin Prunariu, născut pe 27 septembrie 1952, este singurul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA). 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *