ENEL pleacă din România. Ce va însemna pentru țara noastră venirea grecilor de la PPC

Acțiunile ENEL România vor trece, în două săptămâni, în posesia companiei elene publice de electricitate PPC.

Această companie de electricitate PPC iese din limitele înguste ale pieței grecești și intră în categoria superioară a grupurilor energetice europene internaționalizate.

Așadar, este importantă finalizarea achiziției deoarece încheie o întreagă epocă a companiei PPC, dar deschide o alta cu noi provocări în ce privește datele esențiale, pentru că deschide calea unor activități pe care investitorii instituționali și agențiile de rating le așteaptă de luni întregi.

Planurile pentru următorii 4 ani ai PPC vor fi făcute publice începând cu luna noiembrie de directorul executiv Giorgos Stassis, care se va întâlni cu mai mulți investitori instituționali, fonduri de investiții și analiști străini la Londra, în cadrul Investor Day.

Se pare că acest eveniment trebuia să aibă loc în luna octombrie, dar a fost amânat din cauza celor 11 companii românești pe care PPC le cumpără de la compania italiană.

În aceste 11 companii intră consilii de administrație, proceduri mici și mari, rezolvarea problemelor restante pentru ambele părți, discuții cu autoritățile locale de reglementare și alte autorități.

PPC a înfruntat o întreagă birocrație care trebuie să fie pusă la punct până la evenimentul de la Londra.

Astfel, s-a înregistrat o creștere cu 50% în cazul multora dintre indicatorii grupului, și anume: de la aproximativ 5,5 milioane de clienți, acum PPC ajunge la 8,7 milioane de clienți, de la o rețea de distribuție de 240.000 de km s-a ajuns la o extindere până la 340.000 de km, iar ca portofoliu, de la 10GW de proiecte „verzi„, grupul ajunge la peste 15GW.

Semnificația geopolitică a demersurilor PPC constă în faptul că grupul grecesc a câștigat acces la un coridor energetic strategic foarte important, coridor care începe din Grecia, traversează Bulgaria și se termină în România.

De aceea, tranzacțiile transfrontaliere au fost ridicate, piețele naționale sunt interconectate, iar energia electrică este vândută liber între țări. Astfel, se creează strategii și se deschid oportunități pentru prețuri mai mici.

Această tranzacție din România va pune bazele extinderii companiei pe noi piețe din Balcani (Bulgaria, Macedonia De Nord, Albania).

Se cunoaște că în dosarul ENEL România se află proiecte verzi cu o capacitate de 5,4 GW, în diferite stadii de maturitate, dintre care 3,1 GW sunt parcuri fotovoltaice și 2,3 GW parcuri eoliene.

Pentru următorii ani va fi nevoie de investiții mai mari de 9 miliarde, decât cele prevăzute anterior.

Să sperăm că această tranzacție și schimbare va ajuta și la combaterea furtului de curent actual.

Sursa stiripesurse.ro

Redactori RadioEasy: Miruna Goci/Andrei Goci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *