Guvernul României vrea să interzică finanțarea fondurilor și evenimentelor comunitare din fonduri publice

Guvernul României a anunțat intenția de a interzice finanțarea festivalurilor, concertelor, competițiilor și a altor evenimente comunitare din fonduri publice în anul 2023, pe motiv că acestea au fost finanțate până acum din donații și sponsorizări.

Această măsură pune o presiune considerabilă asupra organizatorilor și peisajului cultural local.

Hotărârea s-a făcut printr-o Ordonanță de Urgență prin care se impun și alte restricții în ceea ce privește cheltuielile instituțiilor și autorităților publice locale.

Astfel, până la sfârșitul anului, aceștia nu vor mai putea angaja cheltuielile pentru mobilier de birou, reparații curente, consultanță și expertize sau pregătire profesională.

Se preconizează că aceste măsuri vor aduce o reducere semnificativă a cheltuielilor instituțiilor publice și o eficiență mai mare în gestionarea resurselor bugetare.

Totuși există și excepții de la regulă pentru cheltuielile cu medicamente și materiale sanitare, servicii medicale și cele legate de acțiuni și programe de sănătate, dar și cheltuielile aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar.

Așadar, impactul asupra comunității locale este, pe de-o parte, negativ asupra culturii și vieții sociale, deoarece evenimentele culturale aduc bucurie și vitalitate în comunitățile local, iar pe de altă parte rămâne de văzut cum va evolua situația și care va fi impactul final asupra acestor evenimente și a finanțării din fonduri publice în România.

În final, dezbaterile continuă și se vor clarifica aceste aspecte prin luarea deciziilor în interesul public.

Sursa desteptarea.ro

Redactori RadioEasy: Miruna Goci/Andrei Goci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *