Autostradă între România și Grecia prin Bulgaria. Mega-proiectul a fost discutat de premierii din cele trei țări.

Ministrul bulgar de Finanțe a anuțat în „Forumul pentru conectivitatea Europei de Sud-Est” de la Salonic că vrea să lege printr-o autostradă România de Grecia prin Bulgaria.

Termenul propus pentru această autostradă este de 5 ani, iar proiectul a fost discutat de la începutul lunii octombrie de prim-minștrii Bulgariei, Greciei și României, respectiv Nikolay Denkov, Kyriakos Mitsotakis și Marcel Ciolacu.

Această întâlnire a avut loc la reședința „Euxinograd” de lângă Varna. Pe lângă autostradă, proiectul include și transport feroviar și conducte.

Toate cele 3 țări vor prevedea în bugetele fiecăreia garanții în valoare totală de 6 miliarde de euro pentru realizarea proiectului de conectivitate a transportului și a conductelor de la Salonic începând de la Marea Mediterană, prin Kavala, Alexandropolis și prin orașele Burgas și Varna, până la Constanța.

Un rol important pentru acest proiect care prevede conexiunea Nord-Sud prin construirea unei autostrăzi care va fi finalizat mai repede de 5 ani, după cum declară ministrul bulgar de Finanțe, Asen Vassilev, care se așteaptă să fie semnat și legat un acord între cele 3 țări în doar câteva luni.

Vassilev precizează că va căuta fonduri de la Uniunea Europeană pentru a compensa costurile și, după părerea acestuia, este important comerțul dintre aceste țări, „mai ales după războiul din Ucraina și ceea ce se întâmplă în Gaza”.

Sursa Mediafax

Redactori RadioEasy: Miruna Goci/Andrei Goci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *