Habitat for Humanity România solicită Primăriei Bacău clarificarea de urgenta a situației proiectului BIG BUILD 2017

Organizația neguvernamentală Habitat for Humanity România face un apel public către Primăria Municipiului Bacău pentru clarificarea de urgenta a situației proiectului de realizare rețea de apă-canal a celor 36 de case construite la BIG BUILD 2017. Apelul vine in contextul informațiilor apărute in presa locala, conform cărora Primăria dorește sa realoce fondurile alocate acestui proiect pentru plata unor datorii.

Fără racordarea caselor la apă-canal, sarcină care intră în responsabilitatea Primăriei Bacău, cele 36 de familii – 134 de părinți și copii – nu se pot muta în primele lor locuințe decente și sunt nevoite să locuiască în continuare în condiții foarte grele.

Cele 36 de locuințe au fost construite în cadrul evenimentului BIG BUILD, organizat de Habitat for Humanity România la Bacău între 2 și 6 octombrie 2017, în cartierul Izvoare. Exact in urma cu 2 ani, pe 2 Octombrie 2017, la Bacau debuta cel mai mare proiect de voluntariat si construire accelerata organizat vreodată in Europa. Peste 800 de voluntari români și străini au lucrat atunci cot la cot cu cele 36 de familii si au ridicat 36 de case in doar 5 zile. Finanțarea integrală a proiectului – peste 1,5 milioane euro – a fost asigurată de Habitat for Humanity România din sponsorizări oferite de unele dintre cele mai mari companii din România, precum și din donațiile voluntarilor români și internaționali, care au călătorit sute sau chiar mii de kilometri pentru a da o mână de ajutor familiilor în nevoie din Bacău.
La doi ani distanta, in ciuda repetatelor promisiuni, angajamente publice si luari de pozitie publica, Primaria municipiului Bacau nu a reusit sa execute lucrarea de apa-canal, fara de care cele 36 de familii nu pot beneficia de primul lor camin decent.
Primăria Bacău s-a declarat încă de la începutul proiectului partener Habitat for Humanity, oferind cu titlu gratuit terenul pentru construcția celor 36 de case. În plus, Primăria Municipiului Bacău și-a asumat responsabilitatea de a realiza rețelele de apă și canal, iluminatul public și drumul de acces. Această responsabilitate a fost asumată în mod public de primarul Municipiului Bacău, Cosmin Necula, încă din timpul evenimentului BIG BUILD (2-6 octombrie 2017) și ulterior, în mod scris, prin adresa nr. 48997/ 07.03.2018, prin care Primaria va executa lucrarile in anul 2018.
In anul 2018 Primaria nu si-a respectat angajamentul. În paralel, Habitat for Humanity România a executat si lucrările de electricitate și gaz, deși în proiectele sociale derulate de Habitat for Humanity în toată țara, utilitățile nu intră în sarcina organizației, ci reprezintă partea de contribuție socială a autorităților publice locale.

„Se implinesc 2 ani de la inceputul proiectului Big Build 2017. Peste 800 de voluntari au ridicat atunci 36 de case in doar 5 zile, iar Primaria Bacau nu a reusit  in doi ani sa tragă doua conducte de apa si canalizare. Stirea de astazi prin care Primaria Bacau doreste realocarea fondurilor acestui proiect pentru plata datoriilor sale, denota un gest incalificabil. Refuzam sa credem aceasta insulta la adresa familiilor in nevoie si la adresa tuturor voluntarilor care au pus umărul la ridicarea acestor locuinte. Refuzam sa credem ca o astfel de nedreptate fara margini ar putea fi posibila. In al doisprezecelea ceas facem un ultim apel la Primaria Municipiului Bacau pentru respectarea angajamentelor asumate inca din anul 2017 si pentru a urgenta executarea lucrarilor de apa-canal.
In acelasi timp ne exprimam sprijinul necontenit pe care-l vom acorda acestor familii. Suntem alături de acestea și vom face tot ce ne stă în putere pentru ca ele să se poată muta cât mai repede în casele pe care voluntari din toate colțurile țării si lumii le-au construit cot la cot cu familiile. Atât noi, cât și familiile ne menținem speranța că parteneriatul între Habitat for Humanity și Primăria Bacău va continua conform angajamentelor asumate”, declară Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *