”Abandonul școlar va fi combătut cu bani!” 114 școli din Bacău, cu risc mare de abandon

Ministerul Educației a publicat o listă cu peste trei mii de școli cu risc mare de abandon școlar. La nivel național, 3.235 de unități de învățământ de stat cu risc mare de abandon școlar au fost „inventariate” de către Ministerul Educației, iar 2.500 dintre acestea vor fi selectate pentru acordarea de granturi în valoare de 200 de mii de euro fiecare, bani ce vor fi folosiți pentru combaterea abandonului școlar. Banii vor veni prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar – finanțat prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență.

Conform listei publicate de minister, 114 școli sunt din județul Bacău. În urma evaluărilor făcute de Ministerul Educației, pe diferite criterii, cele mai mari punctaje le-au obținut școlile gimnaziale „ŞCOALA GIMNAZIALĂ BĂCIOIU”, ”ŞCOALA GIMNAZIALĂ COŢOFĂNEŞTI” – 120 de puncte fiecare, cu un indice de risc de 4.8 din 5.

Lista completă poate fi consultată aici.

Unitățile de învățământ care vor beneficia de aceste granturi vor fi stabilite prin ordin al ministrului educației în luna ianuarie 2022. Până la finalul lunii martie 2022, primele 750 de unități de învățământ vor beneficia de finanțare.

Cu banii pe care unele școli îi vor primi, vor putea să organizeze activități pedagogice și de sprijin – cursuri remediale, activități de tip școală după școală, asigurarea consilierilor și mediatorilor școlari în comunitățile rome, orientare școlară, cursuri de educație parentală, metode de predare pentru elevii cu CES, sprijin pentru concursuri școlare și orice alte activități adaptate elevilor din grupuri vulnerabile (elevi romi, elevi cu nevoi educaționale speciale, alți elevi cu risc ridicat de abandon școlar). De asemenea, vor putea fi organizate activități outdoor, recreative, cercuri școlare, activități de sprijin individualizat, subvenții, activități extracurriculare, vizite de documentare, excursii, tabere, festivaluri, activități nonformale, activități culturale comunitare, sportive, susținerea unor parteneriate între școli și alte entități, sprijin pentru participare la concursuri, activități de networking școlar etc. Nu în ultimul rând, din sumele primite va fi permisă achiziția de echipamente IT, software, echipamente sportive, birotică, amenajare spații de lectură, amenajarea curții școlii, abonamente internet, kituri științifice, abonamente la platforme educaționale, cheltuieli cu mentenanța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *