Activitatea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bacău in   contextul pandemiei de (SARS-CoV-2), în perioada Stării de Urgență

Amenințarea mondiala fără precedent, cand pandemia de COVID-19 cauzată de virusul SARS-CoV-2 (denumit virus COVID-19) ne obliga sa coabitam cu acesta pentru urmatoarea perioada, aplicarea măsurilor de profilaxie generala si organizare specifica, reprezinta cel putin deocamdata cecul in alb al omenirii.

In acest context DSVSA Bacau a elaborat in baza unei analize de risc planul de urgenta si continuitate, prioritizand astfel activitatile vitale ale institutiei, incat modul de lucru al functionarilor publici si personalului contractual in atingerea, obiectivelor generale si specifice la nivel national si judetean sa fie acoperite si asumate.

Intregul personal a implementat masurile adoptate de Catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta si recomandarile/dispozitiile Institutiei Prefectului judetului Bacau in contextul gestionarii pandemiei, a bolilor majore inalt contagioase pe teritoriul judetului Bacau la animale, asigurand fluenta in aprovizionarea populatiei cu alimente salubre si de buna calitate.

Cel putin pe doua domenii specialistii nostrii au atribuit atentie, timp, resurse administrative si de personal: industria alimentara si sanatatea animalelor.

1.In domeniul industriei alimentare, pe langa asigurarea permanentei sanitare veterinare indiferent de specificul activitatii, s-a urmarit menţinerea în condiții de siguranță sanitara a tuturor specialistilor împlicati pe lantul producerii, depozitarii si distribuirii produselor alimentare (de la furca la furculita) pentru ca populatia sa faca faţă pandemiei.

Pastrarea in aceste momente de reala criza, a încrederii consumatorilor în siguranța alimentelor, garantand ca aceste produse sunt in cantitati disponibile si la indemana celor interesati, a facut posibila evitarea stocurilor inutile, dovedind ca DSVSA este un partener corect si devotat scopului creat, sanatatatea publica.

In acest fel intregul personal disponibil al unitatii (functionari publici, personal la Ord. 64/ , sau cei la Ord. 1143 ) a fost permanent angrenat pe toata perioada starii de urgenta, desfasurandu-si fie la sediul DSVSA Bacău sau direct in unitatile de productie, urmarind in conformitate cu normele si sistemele de management al siguranței alimentare (FSMS) bazate pe principiile de analiză a pericolului și punctele de control critic (HACCP) gestionarea riscurilor de siguranță a alimentelor pentru a preveni contaminarea produselor din obiectivele supravegheate.

Sistemele de management al siguranţei alimentelor din industria alimentară sunt bazate pe programe prealabile care includ bune practici de igienă, curățare și sanitaţie, zonarea spaţiilor de prelucrare, controlul furnizorilor, depozitarea, distribuția și transportul, igiena personalului şi evaluarea capacităţii de lucru.Pentru asigurarea conformităţii cu măsurile de protecție a lucrătorilor din domeniu împotriva contactării COVID-19, pentru a preveni expunerea sau transmiterea virusului și pentru a consolida practicile de igienă a alimentelor in momentul de faţă este aplicabilă o cerință a ANSVSA implementata printr-un Ghid pentru a evidenția aceste măsuri suplimentare.

DSVSA Bacau spre popularizarea masurilor de protectie si pentru informarea eficienta a publicului a tiparit si distribuit pliante ce contin informatii si imagini sugestive cu modul de transmitere si masuri de profilaxie in acest sens.

2.Supravegherea starii de sanatate a animalelor

Pe fondul preocuparilor determinate de organizarea de exceptie a personalului in conditiile de pandemie, cu impunerea unor restrictii in instituirea starii de urgenta la nivelul tarii, in activitatea sanitara veterinara s-a tinut cont si de specificul traditional al populatiei din zona de munte de a disloca efectivele de animale (ovine, caprine si bovine) catre zonele alpine, primavara.

Programarea efectuarii unor actiuni din Programul strategic national, in aceste conditii, cu monitorizarea si aplicarea masurilor de combatere a bolilor majore (pesta porcina africana, influența aviară, encefalopatii spongiforme transmisibile etc) la animale, a fost o adevarata provocare din toate punctele de vedere.

Medici veterinari de libera practica imputerniciti, de la nivelul cabinetelor cu care ANSVSA are contracte de prestari servicii sanitare veterinare pentru actiuni de interes national din judetul Bacau, au fost solicitati pentru zona de competanta, sa realizere o analiza de risc avand in vedere conditiile epizootice (bolile la animale) cunoscute si epidemiologice (bolile la om), cu asumarea efectuarii supravegherii pasive si active a starii de sanatate a animalelor din aceste zone din judet.

Obligatorii au fost pentru colegii medici veterinari de libera practica asigurarea:

-urgențelor medicale veterinare și problemelor privind bunăstarea animalelor în exploatațiile nonprofesionale și exploatațiile comerciale pentru toate speciile de animale;

-certificarea animalelor în vederea abatorizării;

-după caz, a emiterii pașapoartelor pentru bovine sau bubaline, a documentelor de mișcare și certificarii animalelor în vederea efectuării schimburilor intracomunitare sau exporturilor, cu obligația de a verifica să nu fi apărut situații neprevăzute referitoare la anumite restricții legate de transportul animalelor pe teritoriul național sau, după caz, teritoriul statelor membre sau statelor terțe.

Personalul DSVSA Bacau a intervenit in conditiile pandemiei pentru limitarea si inchiderea unui focar de pesta porcina africana la porcul domestic, pe teritoriul judetului Bacau. S-a reusit de asemenea ridicarea restrictiilor cu afluirea celor peste 300 de porcine la ingrasat dintr-o ferma comerciala, situata in zona de supraveghere a unui focar de pesta porcina africana, cu inchiderea focarului.

Colaborarea cu crescatorii de animale a fost si in aceasta perioada o prioritate a noastra. Prin toate mijloacele disponibile si eficiente in conditiile date (postere, telefonic, e-mail, emisiuni radio-tv) domniile lor au fot informate cu privire la modul de protectie personala, a angajatilor si a afacerii fata de coronavirus. S-a pus accent in mesajul nostru ca animalele trebuie să fie hrănite și adăpate corespunzător astfel încât să nu fie supuse unor suferințe inutile, îngrijirea si supravegherea lor sa fie asigurata cu personal în permanențaă iar asistența sanitară veterinară în caz de urgență, să nu lipsească.

Transporturile de animale vii nu au fost interzise pe perioada evolutiei pandemiei insa efectuarea lor s-a facut doar cu avizul si acordul DSVSA Bacau.

Circulatia animalelor spre taiere si inregistrarea acestora in Baza Nationala de Date a fost cu prioritate in atentia noastra si in aceasta perioada, solicitarile fiind prompt si punctual rezolvate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *