Amenzi de peste 3 milioane de lei date de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău, în anul 2020

Inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relaţii de muncă au verificat 1345 de angajatori. Dintre acestea 268 au fost controale de fond, 710 actiuni de control efectuate in cadrul campaniilor nationale, 302 actiuni de control in baza sesizarilor primite de la salariati si 65 de actiuni de control de verificare a respectarii masurilor de protectie a salariatilor impotriva noului coronavirus .

Au fost aplicate 315 sancţiuni contravenţionale, din care 121 avertismente și 194 amenzi  în valoare totală de 2.226.900 lei. Astfel, au fost depistați 59  angajatori care practicau muncă fără forme legale (84 persoane), fiind aplicate 59 sancţiuni pentru munca la negru, în valoare de 1.700.000 lei.

Tot în domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate sancţiuni pentru:

  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca suplimentara;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca de noapte;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind repausul saptamanal;
  • nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

In campania de verificare a respectarii masurilor de protectie a salariatilor impotriva noului coronavirus inspectorii ITM au efectuat 945 de actiuni de control , 286 dintre acestea impreuna cu alte institutii iar 38 de actiuni de control au fost efectuate pet timp de noapte. In cadrul actiunilor de verificare au fost gasite 1067 de deficiente  fiind aplicate 982 de avertismente si 42 amenzi in valoare de 122.000 lei. Principalele nereguli sanctionate au fost:

  • lipsa sau purtarea necorespunzatoare a mastii de protectie de catre salariati ,
  • neasigurarea triajului observational la intrarea in societate ,
  • lipsa unei persoane desemnate pt verificarea temperaturii si triaj epidemiologic,
  • firmele nu au revizuit evaluarea factorilor de risc in contextul pandemiei cu noul coronavirus

unii operatori economici nu au luat masuri sa afiseze la loc vizibil masurile cu privire la prevenirea imbolnavirii cu virusul Sars-CoV-2.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  au fost controlaţi  1235 agenţi economici. Pentru neconformităţile depistate, au fost aplicate 2951 sancţiuni contravenţionale din care 142 amenzi în valoare totală de 914.000 lei și 2809 avertismente.

Tot in acest domeniu, precizăm că au  fost inregistrate 111 accidente de munca,   din care 8 au fost accidente mortale si 103 accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă.

Pe parcursul anului 2020, au fost inregistrate 585  sesizari ,toate fiind solutionate. Marea majoritate a acestora in numar de 480  au avut ca obiect neplata unor drepturi banesti ( salarii , bani pentru concedii de odihna sau medicale, sporuri ) restul reclamand incetarea abuziva a CIM, neacordarea preavizului legal de catre angajator, neincheierea unui CIM in forma scrisa si refuzul angajatorilor de a elibera diverse adeverinte privind derularea raporturilor de munca intre societatea comerciala si salariati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *