ANCHETĂ: Cine-i protejează pe latifundarii-bugetari de la Nicolae Bălcescu?

În episoadele trecute ați putut afla despre averile impresionante făcute din veniturile de bugetari de două personaje din comuna Nicolae Bălcescu. Până acum, nici o așa-zisă instituție de forță nu s-a deranjat să afle cum de-au reușit o astfel de performanță deși, din cercetarea declarațiilor de avere, se vede de la o poștă că nimeni nu ar putea deveni latifundiar doar cu salariile lunare. Prin urmare, cine le asigură protecție ciocoilor-bugetari de la Nicolae Bălcescu?

Conform informațiilor apărute în presa locală de-a lungul vremii, bunăstarea financiară a secretarului comunei Nicolae Bălcescu – Laurențiu Coșa – începe în perioada în care marii retaileri europeni se înființează în coasta Bacăului. Fiindcă politica administrativă a fostului primar Dumitru Sechelariu a fost să nu primească în oraș marile hipermarketuri, dezvoltatorii s-au orientat spre comuna Nicolae Bălcescu, mai exact spre terenurile intra și extravilane care aparțineau de localitate.

Întâmplător, omul care cunoaștea exact toți proprietarii, moștenitorii și litigiile era secretarul Coșa. Ca prin minune, fără prea multe probleme birocratice, a răsărit întâi Metro. Apoi au urmat alți mari retaileri.


Nu iese calculul…


Soția lui Laurențiu Coșa este tot bugetară, ocupând funcția de secretar al comunei Mărgineni, poziție din care ridică 79.418 lei anual, conform declarației de avere. Coșa are mai puțin, 65.000 de lei pe an plus indemnizație de la AEP Nord Est care ajunge de-o friptură și-un pilaf în condițiile scumpirilor din zilele noastre, adică un pic peste 5.000 de lei anual. Ceva mai mult câștigă soția, din același loc, 14.461 de lei. Tot pe an. Mai există și vreo două arende (câteva sute de lei) și cam atât.

Prin urmare, oricât am calcula, nu au cum să rezulte casă de vacanță, vile, case de locuit plus 180.000 de mp de teren și bani în conturi.


Scutit de taxe!


Un alt episod interesant și, mai ales, de verificat de către ”oamenii legii” este scutirea de la plata impozitelor de care a beneficiat Laurențiu Coșa până în anul 2017. Această scutire s-a făcut în baza unei hotărâri a Consiliului Local semnată de legalitate chiar de el, ceea ce se numește conflict de interese – conform legii – și o mare măgărie – conform bunului-simț. Nu ne-am lămurit care-s marile merite ale lui Coșa de a fost scutit de taxe, dar poate ne-or lămuri cei de la parchet, DNA, prefectură, poliție, SRI și care or mai fi.


Toată lumea știe dar toți tac


Nu credem să existe vreun cetățean al comunei care să nu știe despre averea impresionantă a secretarului Laurențiu Coșa, mai ales că nu-s prea mulți care să dețină vilă de locuit cu ponton, lac, bărci și foișor în mijlocului apei. Despre metodele administrative folosite pentru bunăstare știu și funcționarii din primărie, doar că nimeni nu a vorbit până acum cu instituțiile mai sus trecute în revistă. Asta pentru că organigrama primăriei Nicolae Bălcescu i-a plasat cam pe toți în subordinea secretarului. Iar treaba cu avertizorul de integritate este doar o poveste pentru UE.


DNA tace


Foarte dubioasă tăcerea DNA Bacău în ceea ce privește activitatea administrativă a secretarului. Cel mai probabil, dat fiind faptul că nu au făcut nimic în acest sens, procurorii DNA consideră că în comuna Nicoale Bălcescu nu s-a petrecut nici o ilegalitate. Așadar, oricine are un salariu de la șase mii de lei lunar plus aproape opt mii ale soției poate construi/achiziționa vilă, case de vacanță, poate deține mai multe autovehicule plus niscaiva sute de mii în conturi – în viziunea lucrătorilor anticorupție din Bacău. În aceeași tăcere se află și restul instituțiilor.


Lucaș-LLI, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *