ANCHETĂ: Legături dubioase pentru conturi grase la Nicolae Bălcescu

Continuăm episoadele din telenovela administrativă care se desfășoară, de ani buni, în comuna Nicolae Bălcescu, telenovelă la care instituțiile de control au stat cu ochii larg închiși. În ediția de azi apare pe scenă consilierul local PMP, Daniel Pătrașc, un apropiat al secretarului Laurențiu Coșa, cu care acesta are strânse legături latifundiare și nu numai.

Fost funcționar în primăria din Nicolae Bălcescu, cu atribuții inclusiv în zona retrocedărilor de terenuri, Daniel Pătrașc ocupă în prezent funcția de consilier local și se spune că va fi viitorul candidat, din partea PMP, pentru fotoliul de primar.  Numele său este strâns legat de cel al secretarului Laurențiu Coșa, despre care știm deja că este unul dintre cei mai avuți bugetari din zona rurală a României. Toate proprietățile și conturile au fost obținute, evident, din salariul primit de la primărie. Fiindcă există un tipar în cazul celor două personaje, Pătrașc nu are depusă declarație de avere pe site-ul oficial al primăriei înainte de anul 2020, deși există obligativitate legală în acest sens. De obligativitatea asta ar fi trebuit să se preocupe secretarul Coșa. Doar că și în cazul acestuia este aceeași situație. Poate că ne va lămuri Agenția Națională de Integritate despre cum stă treaba cu declarațiile de avere și de interese ale celor doi căci, într-un răspuns oficial trimis către Radio Easy-ETV, primăria nu a fost în stare.

Terenuri la comun

Conform ultimei declarații de avere semnată de Laurențiu Coșa , secretarul și consilierul local au la comun teren în suprafață de 8000 mp pe raza municipiului Bacău. Curios, acesta nu apare și în declarația de avere a lui Pătrașc, ceea ce ridică mai multe semne de întrebare, plus o suspiciune de fals în declarații. Ori de o parte, ori de alta. În plus, Pătrașc nu a binevoit să-și declare averea și din calitatea de consilier local, deși este ales din 2020. Ultima care se află pe site-ul primăriei este cea din poziția de consilier superior în cadrul instituției sus-menționate.

Mai există o posibilă legătură între cei doi. Conform datelor de la Registrul Comerțului și din fișa de patrimoniu de la primăria Nicolae Bălcescu, într-una dintre clădirile deținute de Laurențiu Coșa are punct de lucru, prin contract de comodat, societatea Easy Shop, al cărui acționar este Anton Pătrașc-Bălan. Să fie doar coincidență de nume între cei doi Pătrașc? Sursele spun că există legătură de rudenie. La fel ca și în cazul nedepunerii declarațiilor, tot ANI ne poate lămuri și în această privință.

Venituri nedeclarate

De numele lui Pătrașc este legat și un dosar civil aflat pe rolul Tribunalului din Bacău dar și niște fonduri nerambursabile obținute prin AFIR, în urma cărora s-au obținut venituri nedeclarate prin  Intreprinderea Individuală Pătrașc Daniel. Anul trecut, ANAF Bacău a pus poprire pe indemnizația de consilier a acestuia. Întreprinderea lui Pătrașc nu apare pe nicăieri prin declarația de interese, nici faptul că a beneficiat de fonduri neramursabile, deși există obligativitate legală în acest sens.

Mecanism care a mers ca uns

Surse din cadrul primăriei ne-au explicat cum a funcționat mecanismul pus la punct de secretarul Coșa, având drept om de încredere pe Pătrașc. Este vorba despre retrocedări de terenuri, suprapuneri ale acestora și ani întregi de procese în urma cărora adevărații moștenitori au pierdut. Greu de crezut că nimeni din instituțiile de forță ale județului Bacău nu au știut de ceea ce se petrece la Nicolae Bălcescu, în coasta municipiului, acolo unde terenurile au avut – la un moment dat – prețuri prohibitive. Cu cât mp a fost mai scump, cu atât au răsărit viloaiele lui Coșa.

În episadele viitoare: despre afaceri, firme prin interpuși, contracte și bunuri imobiliare, toate având numitorul comun, Laurențiu Coșa și Daniel Pătrașc. Plus explicațiile celor doi, dacă vor dori să lămurească opinia publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: