Radio Easy Bacău a intrat în posesia unor informații și imagini despre mai multe nereguli care s-au petrecut într-o comună din județul Bacău. Demarăm, așadar, primul episod dintr-o serie de anchete și investigații jurnalistice desfășurate în comuna Berzunți.
Episodul 1: Primăria care funcționează ilegal
Berzunți. O comună aflată la 40 de kilometri de Municipiul Bacău în care peste 5400 de locuitori trăiesc de 10 ani sub administrația aceluiași edil. Primarul Ștefan Tifan a câștigat fotoliul în iunie 2012, când a candidat din partea USL, în 2016 ca membru al partidului ALDE, iar în 2020 și-a păstrat locul de primar cu sprijin din partea PSD.

Sediul actual al primăriei a început să fie construit începând cu anul 2002-2003. După ce a fost ales în 2012, edilul a ordonat în 2013 mutarea în acea clădire care, la vremea respectivă, era nerecepționată. Deși lucrările au început acum două decenii cu firma SC Romconstructor SA Bacău, nici în ziua de azi clădirea primăriei nu este finalizată.
De ce este importantă recepția lucrării?
Regulamentul privind recepția construcțiilor din 2017 prevede că procesul complex de recepție a lucrărilor constituie o componentă în ceea ce privește sistemul calității și care certifică, în condițiile legii, finalizarea lucrărilor pentru construcții noi sau existente, respectându-se cerințele fundamentale în conformitate cu prevederile autorizațiilor de construire. Mai mult, recepția oricărei lucrări se efectuează de către investitor sau propietar în două etape: la finalizarea lucrărilor și recepția finală, la expirarea perioadei de garanție.
Același regulament prevede că respectiva construcție poate fi folosită numai în cazul admiterii de către investitor a recepției la terminarea lucrărilor în condițiile legii. Prin admiterea recepției se certifică faptul că executantul şi-a îndeplinit obligaţiile în conformitate cu prevederile contractului de lucrări/de execuţie, ale documentaţiei privind proiectarea, ale autorizaţiei de construire/desfiinţare, precum şi ale documentaţiei privind execuţia.
Conform legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții se sancționează cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei: neasigurarea verificării execuţiei lucrărilor de construcţii prin specialişti diriginţi de şantier autorizaţi sau care deţin certificate echivalente, recunoscute în condiţiile legii; nepredarea cărţii construcţiei de către investitor proprietarului, respectiv documentaţia privind proiectarea şi documentaţia privind execuţia, la recepţia la terminarea lucrărilor, iar documentaţia privind recepţia şi documentaţia privind urmărirea comportării în exploatare şi intervenţii asupra construcţiei, la recepţia finală a lucrărilor de construcţii;
Și Inspectoratul pentru Stat în Construcții menționează faptul că o clădire nerecepționată nu poate fi dată în folosință, dar acest lucru nu îl deranjează pe primar care, de 9 ani, și-a mutat biroul într-o clădire nefinalizată.
Clădirea primăriei, în stare precară.
O sursă anonimă ne-a furnizat imagini cu starea precară în care se află clădirea primăriei în momentul de față. Dintr-o grindă care susține o parte din acoperiș au început să cadă bucăți de tencuială.

De pe treptele unei intrări laterale ale primăriei au început să se desprindă bucăți de gresie

La exterior mai mulți pereți sunt crăpați.


La data publicării acestui material edilul Ștefan Tifan a început să remedieze unele deficiențe prezentate anterior. Astfel, grinda din care se desprindea tencuiala a fost reabilitată, iar gresia de pe scări a fost spartă acum 3 săptămâni, urmând să fie înlocuită când va permite vremea.

Și cu toate astea primăria încă funcționează fără certificatul de recepție a lucrării. Cum spunea un proverb: ”Afară-i vopsit gardul, iar înăuntru leopardul”