ANCOM: „Atenție la apelurile primite de la numere internaționale!”

ANCOM atrage atenţia utilizatorilor serviciului de telefonie mobilă asupra apelurilor pierdute sau apelurilor primite de la numere internaţionale pe care nu le cunosc, care pot reprezenta posibile tentative de fraudă realizate de persoane necunoscute ce încearcă sa obţină câştiguri ilegale. Apelând înapoi astfel de numere, utilizatorii pot fi suprataxaţi, costurile regăsindu-se ulterior pe factura de servicii de telefonie.

Persoanele care au intenţia de a înşela utilizatorii dau apeluri scurte, de obicei prin intermediul unor programe de apelare automata a unor numere selectate aleatoriu, cu intenţia ca cel apelat sa sune înapoi. Victima suna de obicei la un număr de telefon cu suprataxa, iar scopul celor apelaţi este sa menţină apelul activ un timp cat mai îndelungat si sa obţină, astfel, câştiguri ilicite.

Tarifele aplicate acestor apeluri, către numere din tari precum Botswana, Guineea, Guyana, Nepal, Sri Lanka etc este ridicat, iar costurile se regăsesc, ulterior, pe factura persoanei care apelează.

Persoanele care întâmpină o astfel de situaţie sunt îndrumaţi sa nu sune înapoi la numerele pe care nu le cunosc, cu atât mai putin daca acestea sunt numere internaţionale provenind din tari cu care nu au nicio legătură. De asemenea, nu trebuie furnizate date cu caracter personal daca acestea sunt solicitate prin aceste apeluri.

Utilizatorii care întâlnesc acest tip de frauda sunt sfătuiţi sa informeze furnizorul lor de servicii de telefonie si, totodată, sa se adreseze Politiei, instituţia abilitata de dispoziţiile legale in vigoare sa investigheze posibilele cazuri de înşelăciune sau de infracţiuni informatice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *