ANCOM: „Atentie la roaming involuntar in apropierea granitelor!”

ANCOM atrage atenţia utilizatorilor de telefonie si internet mobil, care se află sau călătoresc in localităţile din apropierea granițelor si au serviciul de roaming activat, că pot ajunge in situaţia de a utiliza involuntar acest serviciu. Roaming-ul involuntar apare atunci când telefonul sau tableta se conectează automat la o reţea dintr-o țară vecina, iar utilizatorii, deși se află pe teritoriul României, folosesc serviciile de comunicaţii in roaming.

Roaming-ul involuntar poate apărea in zonele de graniță de pe teritoriul României numai in cazul in care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei. În aceste situaţii, echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal in punctul în care se află utilizatorul, chiar dacă aceasta reţea aparţine unui operator dintr-o țară vecină.

Utilizatorul, deși se află pe teritoriul României, va fi astfel facturat pentru serviciile de comunicaţii utilizate in roaming.

În cazul în care intenţionează sa călătorească într-o zonă de graniță, utilizatorii trebuie sa acorde atenţie mesajelor venite din partea operatorului in reţeaua căruia se afla. Operatorii au obligaţia de a informa utilizatorii prin SMS in momentul in care telefonul s-a conectat la reţeaua unui operator străin, precizând tarifele, în valori care includ TVA, aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv.

Pentru a evita accesarea involuntara a serviciilor este bine ca utilizatorii sa îşi ia masuri de precauţie:

  • Sa selecteze manual reţeaua (utilizatorii pot dezactiva opţiunea telefonului de selectare automată a reţelei);
  • Sa solicite operatorului activarea serviciului de roaming numai la cerere, când aceştia călătoresc in străinătate;
  • Sa verifice la ce reţea este conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, in cazul in care selectarea reţelei ramane pe modul automat.

Atenţie! Utilizarea involuntara a telefonului/tabletei in roaming nu ii scuteşte pe utilizatori de plata acestui serviciu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *