Oamenii de știință din Uniunea Europeană au declarat astăzi că anul 2023 va fi „aproape sigur” cel mai cald din ultimii 125.000 de ani.
Luna octombrie a fost cea mai călduroasă după cum se arată în datele Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE.
De asemenea, luna octombrie a doborât recordul din aceeași lună, dar din anul 2019, spune aceeași sursă.
Acest record a fost doborât cu 0,4 grade Celsius, respectiv cu o marjă uriașă după cum declară Samantha Burgess, directorul adjunct al C3S.
Aceasta spune că ar fi o anomalie această temperatură din octombrie și o consideră „extremă”.
De aici se explică faptul că această caldură este rezultatul emisiilor continue de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană, combinată cu apariția fenomenului El Nino, care încălzește apele de suprafață din Estul Oceanului Pacific.
Temperatura medie a aerului la nivel global pentru luna octombrie a fost cu 1,7 grade Celsius mai mare decât în aceeași lună din perioada 1850 – 1900.
Recordul anterior al acestui an a fost înregistrat în anul 2016, un alt El Nino.
De asemenea, și septembrie 2023 a depășit recordul de temperatură.
Așadar, schimbările climatice alimentează fenomene extreme și chiar distructive, cum ar fi inundații care au ucis oameni în Libia, valuri severe de căldură în America de Sud și incendiile de vegetație cum au fost în Canada.
Se cunoaște faptul că emisiile globale de CO2 au avut un record în anul 2022.
Sursa Mediafax
Redactori RadioEasy: Miruna Goci/Andrei Goci