Apă gratuită pentru irigații, până la finalul anului pentru fermierii români

Fermierii români vor beneficia gratuit de apă pentru irigații, pe toată perioada stării de urgență și încă șase luni după ridicarea acesteia, este decizia luată astăzi în Camera Deputaților, în urma modificării Legii apelor. Toată apa provenită din surse de suprafață și din subteran va putea fi utilizată pentru irigații, fără plata contribuției de gospodărire a apelor, pentru întreaga perioadă menționată. În plus, avizele pentru lucrările de investiții în infrastructura de irigații se vor elibera gratuit și într-un termen redus la jumătate față de cel prevăzut până acum, prevederi ce vor fi aplicate tot șase luni după ridicarea stării de urgență  și pe perioada acesteia.

Măsurile vin în contextul în care efectele provocate de pandemia de COVID-19 sunt dublate de seceta pedologică, existentă deja în România, în special în județele din Moldova și Dobrogea. Ministerul Agricuturii a alocat 40 de milioane de euro din fonduri europene, pentru a subvenționa contractele de asigurare a fermierilor împotriva secetei, în condițiile în care se estimează pierderi de peste 50% numai la culturile de cereale.

Devine evidentă nevoia de a suplimenta măsurile, iar existența unor sisteme de irigații funcționale, la care să-și permită să apeleze cât mai mulți agricultori, face parte dintr-o strategie pe termen mediu. În județul Bacău sunt în acest moment doar 329 de hectare irigate, într-o asociație formată de fermierii din 11 localități, iar extinderea investițiilor în infrastructura de irigații devine o prioritate.   

Modificarea Legii apelor în sensul introducerii prevederilor menționate a fost înțeleasă de reprezentanții tuturor partidelor politice, iar raportul în Comisia pentru Mediu și echilibru ecologic a fost votat în unanimitate. Este un moment în care preocuparea trebuie să fie unanimă pentru ca efectele secetei, suprapuse peste urmările epidemiei de coronavirus, să fie cât mai mult diminuate. Este un moment în care nimeni nu are voie să se joace cu agricultura românească și, cu atât mai mult, cu pâinea românilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *