Astăzi se împlinesc 30 de ani de la moartea marelui regizor, actor și comic Nicolae Stroe

Nicolae Stroe (Stroe Nacht) s-a nascut pe 5 mai 1906, in comuna Răcăciuni, județul Bacău. A fost un regizor, actor și comic român, de origine evreiască. Conform certificatului de naștere donat de primarul comunei Răcăciuni, băiatului acestuia, Eugen, data nașterii este 5 mai 1906.

În perioada interbelică a făcut parte, împreună cu Vasile Vasilache, din cuplul umoristic Stroe și Vasilache. Pe Vasilache l-a cunoscut la Grădina Volta-Buzești. Prima emisiune „Ora veselă” s-a transmis la Radio București pe data de 9 ianuarie 1929.

Imagini din cartea „STROE. VASILACHE. APLAUZE”. Autor Eugen Stroe

A fost unul dintre cele mai îndrăgite cupluri umoristice, înscris cu litere de aur în istoria Teatrului de Revistă si a Revistei romanesti, format din actorii N. Stroe (1905-1990) și Vasile Vasilache (1907-1944). „Ei rămăn în istoria Revistei românești nu numai cu valoarea artei lor, ci mai presus de toate, cu gestul – care adesea mi se pare incomensurabil, de a fi trăit și de a fi murit prieteni” – scria Aurel Storin în cartea sa „Farmecul discret al revistei”. Și-au legat numele de scenă și notorietatea de prima emisiune `Ora veselă` care s-a transmis la Radio București pe data de 9 ianuarie 1929.

După prematurul deces al partenerului Vasile Vasilache în anul 1944 (în urma unui bombardament), Nicolae Stroe a continuat solo transmiterea „live”, ani în șir, a popularei emisiuni „Ora veselă”, care începea totdeauna cu refrenul:

Alo, alo, aici e Stroe,
Și roagă să-i dați voie,
O clipă să vă-nveselească,
Să glumească,
Iar cu Voi”…

A fost căsătorit cu actrița Nora Piacentini și cu artista Rolanda Camin, cu care are un fiu, actor, regizor și profesor de teatru – Eugen Stroe (Nacht) și o fiică, Dana, psiholog. N. Stroe a fost decorat cu titlul de Artist Emerit de către Petru Groza și cu Meritul Cultural Clasa I.

În 1977 emigrează cu familia în Israel unde, după apariții în fața comunității românești și publicarea a trei cărți autobiografice, se stinge din viață pe 24 iunie 1990.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *