Avem un spital neterminat și un ”război” al declarațiilor dintre Viziteu și Ivancea

Finanțarea lucrărilor pentru finalizarea Spitalului Municipal Bacău a fost inclusă ca obiectiv prioritar în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Primarul Bacăului-Lucian Daniel Viziteu- afirmă că va primi susținerea financiară necesară pentru a duce la bun sfârșit proiectul Spitalului ”Sfânta Maria”, unul început în anul 2007, în mandatul lui Romeo Stavarache.

În 2014: lucrările s-au oprit

Din 2014 și până în 2019, lucrările la Spitalul ”Sfânta Maria” s-au făcut prin birouri și instanțe. Consorțiul de firme Intergrine-ICCO-Philips, care între timp a intrat în insolvență, ar fi cel care a ”îngreunat lucrările”. În anul 2016, edilul Cosmin Necula a demarat procedura de reziliere a contractului cu consorțiul de firme și de preluare a șantierului, iar un an mai târziu, Consiliul Local Bacău și Consiliul Județean Bacău au încheiat un parteneriat pentru elaborarea proiectului de funcționare complementară, prin integrarea Spitalului ”Sfânta Maria” în Spitalul Județean de Urgență Bacău.  

Septembrie 2021

Municipiul Bacău îl are timonă pe Lucian Daniel Stanciu Viziteu, iar Consiliul Județean Bacău – pe Valentin Ivancea.

”Vreau să cred că nu vor mai exista piedici din partea Consiliului Județean care, din păcate, întârzie achitarea obligațiilor de plată pentru etajele ATI COVID, având ca scop doar preluarea acestui obiectiv. Oricum ar fi, îi asigur pe băcăuani că Spitalul Municipal va fi condus de administrația locală băcăuană.” – Lucian Daniel Stanciu Viziteu

Acesta mai anunță că spitalul va avea spitalizare de zi, laboratoare de radiologie și imagistică, compartiment nefrologie, Bloc operator cu 6 săli de operație, unitate de terapie intensivă, compartiment Cardiologie intervențională, stație centrală de sterilizare, compartiment neurochirurgie, Secție Cardiologie, Secție ORL, Secție Neurologie, Secție Urologie, Secție Oftalmologie, compartiment Hematologie. La acestea se mai adaugă zone de recepție, săli de așteptare, săli de tratament, birouri, spații pentru materiale/ustensile, depozit medicamente.

Valentin Ivnacea contraatacă: Costurile umflate de la Spitalul Municipal nu se repară din bugetul CJ!

”La 13 martie 2020, în contextul izbucnirii pandemiei, conducerea PSD Bacău și cea a Consiliului Județean (CJ) au propus amenajarea în regim de urgență a etajelor 4 și 5 de la Spitalul Municipal, astfel încât acestea să fie convertite în spații de preluare și tratare a pacienților Covid19. Inițiativa s-a concretizat printr-un parteneriat încheiat în aprilie 2020 de CJ și Consiliul Local Bacău, prin care cele două foruri deliberative și-au asumat să suporte, în cuantum egal (50% – 50%), costul lucrărilor de amenajare a etajelor 4 și 5. Lucru pe care CJ l-a și făcut, decontând 4,62 milioane lei din totalul valorii de asociere de 9,37 milioane lei, restul sumei de acoperit revenind CL, conform protocolului încheiat în acest sens. Facilitățile și incintele astfel amenajate au fost puse în circuitul medical în plină criză epidemiologică, iar până în prezent aproape 2000 de băcăuani au fost tratați aici de covid.”

”Astăzi, primarul Bacăului revine cu o pasă în adâncime!”

Viziteu e tranșant pe Facebook, printr-o postare făcută pe pagina personală. ”De ce NU vor pesediștii să finalizăm cât mai repede spitalul municipal”

” De multe ori în ultimii ani am văzut politicieni care acționează cu ură împotriva interesului public, doar pentru că o altă formațiune politică sau un alt politician ar putea câștiga. La nivel declarativ, ne spun că vor să construiască spitale, să renoveze școli, să construiască grădinițe, însă atunci când văd că alții încearcă să facă aceste lucruri se opun din răsputeri. Cel mai bun exemplu: ieșirea publică a președintelui CJ, Valentin Ivancea. ​Ivancea refuză acum să plătească partea Consiliului Județean către constructor pentru etajele 4 și 5 ATI Covid din Spitalul municipal, iar mizele sale nu sunt decât politice. Ivancea vrea să lovească în Primăria Bacău sperând că astfel va crește șansele candidatului PSD peste 3 ani. Ivancea vrea să transfere controlul asupra Spitalului Municipal de la Municipiul Bacău la Consiliul Județean. Ivancea lovește în băcăuani sperând că astfel va lovi în mine. Faptul că Ivancea vrea să lovească în mine nu mă deranjează. Ăsta e jocul politic, am înțeles mai greu cum funcționează politica, dar am înțeles. Dar faptul că lovește în băcăuani este inadmisibil, iar eu asta nu pot accepta! Acest spital a fost construit în cea mai mare parte cu banii plătiți de cetățenii din municipiul Bacău. Și trebuie să rămână al băcăuanilor.”

Primarul mai anunță clarificări pentru ca orice om de bună-credință să înțeleagă situația

”Ivancea a venit neinvitat la o ședință tehnică a primăriei cu proiectantul spitalului, asta deși CJ nu a avut nicio implicare în acest contract de proiectare al spitalului nostru! Ivancea și-a făcut repede câteva poze și a ieșit apoi public acuzând faptul că prețul pentru finalizarea etajelor ATI Covid este mai mare decât cel stabilit inițial. Pesediștii se fac încă că uită că în timpul stării de urgență s-a stabilit la nivelul Guvernului ca investițiile în infrastructura de sănătate să se facă cât mai rapid, cu estimări inițiale, urmând ca ulterior, în funcție de stadiul lucrărilor și de actualizarea plăților, constructorul să fie plătit în funcție de cât a cheltuit.”

Fraternitate și Egalitate …în lupta cu boala care a întors lumea pe dos

”Când a început investiția in etajele 4 și 5 cu destinație ATI Covid, una extrem de necesară pentru situația pandemică, Primăria municipiului Bacău și Consiliul Județean au semnat un parteneriat, astfel încât fiecare parte să acopere 50% din devizul final. La finalizarea lucrărilor, devizul a crescut cu aproximativ 20%. Cauzele sunt multiple: estimarea inițială nu a fost exactă, prețul materialelor de construcții a crescut, etc. Devizul actualizat pentru aceste lucrări la etajele 4 și 5 a fost acceptat recent de Consiliul Local cu voturile tuturor consilierilor, inclusiv a celor de la PSD, care au înțeles situația. Cu toate acestea, Ivancea refuză să plătească ceea ce CJ și-a asumat printr-un document oficial și insinuează astfel că toți consilierii au votat o ilegalitate…. ”- Lucian Daniel Stanciu Viziteu

În concluzie, Ivancea refuză să-și respecte angajamentul luat prin contractul de asociere pentru etajele ATI Covid, o atitudine tipic pesedistă.” – primarul Bacăului

Primarul mai spune că va găsi resurse să plătească diferența de bani pentru etajele 4 si 5 ati covid pe care Ivancea și PSD nu vor să o mai achite.

Ivancea îl acuză pe Viziteu de manevre

”Eu îl anunț pe primarul Viziteu că la CJ nu facem administrație după ureche ci după lege, iar devizele nu sunt ajustate din pix pentru că așa o cer interesele celor care și-au făcut o practică din a umfla valoarea lucrării, ca în cazul etajelor 4 și 5 de la Spitalul Municipal. CJ s-a achitat de responsabilități și a cere, după un an, actualizarea indicatorilor este nu doar inacceptabil, ci și ilegal (se încalcă, flagrant, prevederile Legii 50/1991, art. 7, alin. 16). Îi solicit primarului Viziteu să renunțe la „bombardarea” CJ cu astfel de solicitări și să-l întrebe mai bine pe fostul primar Necula, pe care l-a pus între timp șef la SSPM, cum și la ce prețuri a derulat lucrările SSPM și cum a urmărit primăria, condusă în 2020 chiar de directorul de azi al SSPM, execuția acestor lucrări atât sub aspectul calității, cât mai ales al costurilor. Raportul Camerei de Conturi Bacău privitor la această investiție relevă abateri grave din partea SSPM și a Primăriei, cheltuieli umflate artificial de SSPM sau neevidențiate inițial, iar aceste nereguli nu pot fi „reparate” pe seama bugetului CJ care, repet, s-a achitat integral de responsabilitățile asumate prin protocolul de asociere cu CL. CJ nu poate deconta manoperele administrative făcute, la un moment dat, pe filiera SSPM – Primăria Bacău, manevre pe care chiar Viziteu le-a incriminat atunci când, în septembrie 2020, anunța desființarea SSPM pe motiv că societatea ar fi devenit vaca de muls a unora. Aceste manopere nu pot fi acoperite cu mâna funcționarilor de la CJ, cu atât mai mult cu cât au fost depistate inclusiv de Camera de Conturi!” – Valentin Ivancea – președintele Consiliului Județean Bacău

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error: