Bucureștiul, gazda competiţiei universitare internaţionale de arhitectură şi tehnologii aplicate

Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor a participat astăzi, 8 aprilie 2021, la sediul EFdeN din incinta Universității Tehnice de Construcții București, Facultatea de Inginerie a Instalațiilor la conferința de presă în care a fost anunțată oficial calificarea Bucureștiului ca oraș gazdă a „Solar Decathlon Europe” SDE 2023 competiţie universitară internaţionalǎ de arhitectură şi tehnologii aplicate, cea mai importantă competiţie de locuinţe sustenabile din lume.

EFdeN, fondat în 2013 de către un grup de tineri pasionați, alături de Universitatea Tehnică de Construcții București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, este singurul ONG din România care dezvoltă locuinţe solare cu scop educaţional şi de cercetare, de produse sustenabile şi module educaţionale atât pentru studenţi sau specialişti, cât şi pentru publicul larg. Proiectul funcţionează pe bază de parteneriate strategice şi sponsorizări, cu o echipã de 70 de studenţi voluntari de la 5 universități. EFdeN a reprezentat România la Solar Decathlon Europe 2014 la Versailles, în luna iulie 2014 fiind una dintre cele 20 de echipe finaliste din 16 ţãri și 4 continente.

În ultimii 7 ani peste 800 de studenți absolvenți, masteranzi și doctoranzi au făcut parte din echipa EFdeN organizați fiind în 11 departamente printre care urbanism, arhitectură, inginerie, comunicare, HR și health and safety Aceștia au lucrat cumulat peste 350.000 de ore de voluntariat, timp în care au cercetat, proiectat și construit 2 case solare eficiente energetic.

„Îi felicit pe cei care au avut curaj, au avut inițiativă, au visat frumos și au ajuns, în cele din urmă, la rezultate concrete. Domeniul despre care vorbim este unul extrem de interesant. Pentru a atinge în 2050 o reducere cu 80% a consumului de energie din clădiri la nivelul UE, fiecare stat membru trebuie sa facă eforturi extraordinare. Această țintă este destul de ambițioasă și va fi, la un moment dat, obligatorie și pentru noi. Ministerul mediului, apelor și pădurilor va susține echipa și această inițiativă, alături de colegii noștri din celelalte ministere printr-o hotărâre de guvern ce va asigura, parțial, sprijinul financiar, pentru realizarea competiției. Această echipă formată din tineri cercetători studenți cu viziune și voință, este la fel de importantă ca orice altă echipă națională care reușește să aducă în România un eveniment de asemenea anvergură” a declarat Barna Tánczos.Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *