Câinii de serviciu – partenerii de încredere ai jandarmilor băcăuani

Chiar dacă nu au grade militare, camarazii patrupezi sunt militari destoinici fiind foarte bine integrați în viața cazonă a unității de jandarmerie.

Pabaz – 6 ani, Rebad – 5 ani, Roia – 5 ani , Ogepa– 8 ani, Pebata– 8 ani şi Sap –5 ani sunt câinii de serviciu ai Jandarmeriei băcăuane.

Patrupedele au devenit ajutoare şi parteneri de încredere pentru misiunile la care participă jandarmii în slujba cetăţenilor.
Îi vedeți patrulând în misiuni sau îi aplaudați la exercițiile demonstrative, însă ce nu știați despre ei este că, zilnic aceste frumoase exemplare din rasa ciobănesc german se pregătesc, alături de conductorii lor, pentru a răspunde cu promptitudine misiunilor de ordine publică la care participă. De fiecare dată exercițiile zilnice se termină cu bună dispoziție din care nu lipsesc joaca, mângâierile sau o recompensă pe măsura efortului depus.

Specializarea lor de serviciu este de intervenție, aplanarea stărilor conflictuale, participarea la misiuni de ordine publică, în special adunări publice sau competiții sportive. De asemenea, nu au ratat nicio festivitate dedicată Zilei Jandarmeriei Române, unde au defilat alături de colegii lor jandarmi, spre admirația tuturor, dar mai ales a copiilor, pe care ii atrag în jurul lor ca un magnet.

Ca orice câine de serviciu, Pabaz, Rebad, Roia, Ogepa, Pebata şi Sap ascultă numai de comenzile conductorilor cărora le-au fost încredințați încă de la preluarea lor din cadrul Centrului Chinologic de la Sibiu, aceștia fiind de altfel singurii care se ocupă de antrenamentul, îngrijirea și hrănirea lor.
De asemenea, periodic participă alături de dresorii lor la cursuri de specializare sau reatestare profesională unde obțin rezultate bune și foarte bune.

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău exista o grupă de câini de serviciu condusă de către plutonierul adjutant Nechita Mihăiță, în care la momentul acesta sunt șase câini de serviciu.
Aceştia sunt menţinuţi în activitate, până la vârsta de şapte-opt ani, după care sunt reevaluaţi, ulterior această perioadă fiind prelungită, dacă le permite condiţia fizică respectiv sunt înlocuiţi şi sunt “pensionaţi”. Relaţia câine-conductor, face ca în cele mai multe cazuri, să fie preluaţi de cei care i-au dresat şi care, de altfel, îi cunosc cel mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *