Căpușa de Bruxelles

După celebra varză de Bruxelles avem în meniul băcăuan cotidian și căpușa de Bruxelles. Conform manualelor de științe ale naturii, căpușa este insecta aia destul de scârboasă, dăunătoare animalelor și omului, care o avea vreun rol în lanțul trofic dar pe care nu prea l-am identificat. Dacă ne ghidăm după fițuica românească a pseudo-științelor politice, căpușa este personajul care papă tot de la buget, are afaceri trecute pe numele altora și controlează tot pe raza unui județ pe care-l transformă, în cele din urmă, în feudă proprie.

Acum, că am găsit definiții, să vorbim despre activitatea creatoare europeană a lui Dragoș Benea, președinte al organizației județene a PSD, șef regional al aceluiași partid și feudal peste un întreg județ. Conform sloganurilor din campania electorală, Benea a cerut votul alegătorilor pentru a rezolva, de la Bruxelles, problema lipsei autostrăzilor din Moldova spre restul țării.

Fiind unul care mai știe un pic de administrație, dar și cunoscător într-ale atribuțiilor unui parlamentar, fie el și membru al parlamentului european, vă spun că nu există vreo legătură directă și concretă între construcția de autostrăzi și activitatea unui politician ales în legislativ. Gargară, da! Vorbe goale, asemenea. Promisiuni, căcălău… Toate astea au prins un pic la popor iar Benea a fost ales, ce-i drept, la mustață, europarlamentar. N-a răsărit, așa cum era de așteptat, nicio autostradă de pe urma lui. A glăsuit despre asta în parlamentul cu sedii la Bruxelles și Strasbourg o singură dată, vreme de 60 de secunde, în cei patru ani de mandat – câți s-au scurs până în prezent.

Dar cu ce s-o fi ocupat Benea în tot acest timp? Răspunsul îl găsim pe pagina oficială a instituției europene.

Aflăm de aici inclusiv câți bani a ridicat, oficial, președintele PSD Bacău. Aproape 7.500 de euro lunar, net, este indemnizația de europarlamentar. Plus încă vreo 25.000 pe lună care se află în dreptul său pentru diverse cheltuieli, în sensul de plăți către asistenți, diurne, deconturi. Fiindcă așa prevede legislația europeană, după terminarea mandatului, un europarlamentar mai primește vreme de doi ani indemnizația. Îi e greu, evident, să se integreze pe piața muncii după atâta stres la Bruxelles. Plus pensie specială. Să revin la activitate. Pentru 7.500 de euro, Benea are două propuneri de rezoluție semnate la grămadă, deci nu e vreo inițiativă proprie de când a fost ales până în prezent. Una se referă la protecția europeană a lucrătorilor transfrontalieri în perioada Covid iar cealaltă la sărbătorirea a 30 de ani de la revoluția din decembrie 1989. În traducere, fix-pix. Mai are trei întrebări orale, media fiind de mai puțin de-un oral pe an. Culmea, una din 2021 se referă la alocarea a zece procente pentru educație în PNRR-urile naționale, în condițiile în care guvernul în care partidul pe care-l reprezintă este vioara întâi, tratează cu fundul profesorii români. Tot la capitolul muncă susținută în folosul cetățeanului român – în general – și al băcăuanului – în special – se numără și cele două contribuții la dezbaterile în plen. Una-i despre revoluția din 1989 iar cealaltă se referă la respectul față de mediul înconjurător atunci când este vorba despre construcția de autostrăzi.

Asta-i toată activitatea europarlamentarului Benea. Repet, ca să vă intre în cap: 7.500 de euro lunar. Majoritatea băcăuanilor câștigă suma asta într-un an de muncă grea.

La final, câteva întrebări.

Pentru votantantul băcăuan: Concetățeanul meu drag, ce-i în capul ăla al tău atunci când pui ștampila pe astfel de politician?

Pentru pesediști: Foști onorabili colegi, sunteți masochiști sau doar lași atunci când suportați un astfel de lider de partid?

Pentru liberali: Urmași ai Brătienilor, vouă chiar nu vă este rușine să vă poziționați, mereu, cu capul plecat atunci când auziți numele Benea? Structura cacofonică din întrebare este absolut intenționată.

LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *