Cartușele Comisarului Moldovan – 21 septembrie

Siguranța noastră cea de toate zilele și instituțiile de forță

Ministerul Afacerilor Interne tace! Inspectoratul General al Poliției Române tace! Direcția de Informații și Protecție Internă tace! Doar SRI a reușit să încropească un raport care dezvăluie ”cutremurul infracțional ucrainean”, care pare să fi lovit România în urma valului de refugiați din ultima perioadă.

Iar acum, instituțiile de forță și structurile informative cu competențe legale ar trebui să scoată capul din nisipul complicității deja criminale pentru că, pur și simplu, nu mai este de glumă. Doar la nivelul Capitalei numărul tâlhăriilor, violurilor, spargerilor de locuințe și a altor infracțiuni comise cu violență de membrii unor grupări criminale specializate a crescut deja cu aproximativ 25 la sută.

Nimeni nu îndrăznește să facă legătura și oficial între această explozie de infracțiuni violente și unii dintre refugiați, în fața cărora polițiștii conduși de chestorul Matei Benone sunt deja neputincioși. Mai ales că, după ultimul și singurul comunicat de presă privind prinderea în flagrant delict – în București – a mai multor rackeți ucraineni care spărgeau o locuință ziua în amiaza mare, a fost impusă ”Omerta” pe acest subiect, plecată de la cel mai înalt nivel al Sistemului Național de Ordine și Siguranță Publică.

Singura grijă a șefului Poliției Române și a acoperiților serviciului secret ”Doi și un sfert” fiind doar să nu se afle în presa incontrolabilă aceste statistici alarmante. Poate că a sosit momentul ca Poliția Română să prezinte și bilanțul real al acestor cifre care au băgat spaima până și în frații mai mari de la SRI. Dar ce să îi ceri chestorului de poliție Matei Benone, dacă nici măcar ministrul Lucian Bode nu a făcut public bilanțul de activitate al Ministerului Afacerilor Interne pe această temă. Singura preocupare a tuturor acestor factori de decizie, cu epoleții gemând de grade, fiind doar să nu afle ce se întâmplă cine nu trebuie… Spre disperarea românilor care văd cu ochii lor, pe străzi, prin cluburi sau pe șosele, că situația infracțională scapă de sub control așa cum nu s-a mai întâmplat de multă vreme.

Analizând aceste aspecte, fără a exclude profesionalismul oamenilor din sistem, putem aprecia dimensiunea capacității manageriale a șefului Poliției Române care, având la dispoziție toate mijloacele informative, logistice și umane, nu a reușit să șteargă ”pata” asasinatului mafiot de la Arad(ca să dăm un singur exemplu). Toate aceste fapte îl pot îndreptăți pe ministrul Lucian Bode să-și ”arate mușchii” și să îi arate lui Matei Benone cine este cu adevărat ”boss de boss”, trecând la Planul B și anume înlocuirea din funcție a actualului șef al Poliției Române. 

Cum ministrul Bode nu prea este ”ancorat” cu adevărat în activitățile operative ale ministerului, situația de facto este controlată cu grijă de secretarul de stat – chestorul cu patru stele Bogdan Despescu, care nu-l prea agreează pe Matei Benone, un personaj tot mai avid de putere. Între cei doi capi ai Ministerului Afacerilor Interne există o relație tensionată de ceva vreme, mai mult decât o animozitate personală. Ce este drept, actualul șef al Poliției Române are nervii tari și va rezista acestui nemilos procedeu de ”tocare internă”, continuând să-l neglijeze pe Bogdan Despescu, șeful său ierarhic, poate și datorită faptului că magistrații adepți ai ”Republicii Procurorilor” s-au aliniat în spatele chestorului Matei Benone.    

La Bacău aceste războaie interne din MAI și-au pus amprenta pe instituțiile de forță, oamenii de bună credință fiind dezamăgiți de cei care sunt plătiți pentru a le asigura un confort din punct de vedere al ordinii și siguranței publice.

De când cu noua coaliție de guvernare PNL-PSD, se fac tot felul de combinații de sinecuri politice la nivelul tuturor instituțiilor. Nu mai sunt promovați specialiști ai sistemului din plan local ci sunt aduși – pe modelul fanariot – oameni din alte județe, care nu cunosc adevărata situație operativă locală.

De dragul controlului absolut, frăția liberalo-pesedistă a acaparat și Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, prin înscăunarea ca inspector șef a lui Toader Buliga(cu proptele liberale) și ca adjunct a lui Dragoș Constantin Bălău(cu proptele pesediste).  

Dar depre ce personaje vorbim aici? Buliga vine din ”Suceava Galbenă” a indestructibilului baron liberal Gheorghe Flutur, cu legături solide la ministrul Bode iar adjunctul Bălău vine din Roman, județul Neamț, fost lucrător în cadrul structurii ”Doi și un sfert”,  cu susținere din partea PSD și a șefului Poliției Române, chestorul Matei Benone, cei doi fiind de altfel colegi de Academie și buni prieteni. Cei doi, de când au fost ”parașutați” la Bacău, și-au ”rupt gâtul” în ale statisticii, prin creșterea infracțiunilor comise cu violență și nu numai.

Se pare însă că nervii celor doi președinți de partid din Bacău sunt întinși la maxim după numirea celor doi comandanți. Pe de o parte că PSD nu are șefia inspectoratului prin care să ”sforărească” situația operativă din județ, iar pe de altă parte PNL Bacău, nemulțumit de împărțirea funcțiilor de la nivel central, reproșând șefului că nu sunt susținute interesele filialei de partid, Fechet fiind nevoit – în acest caz – să înghită în sec.

Să ne amintim cum pe timpul veteranului chestor Oprișan Vasile era un adevărat pelerinaj de persoane și primari din toate taberele politice la sediul Inspectoratului de Poliție Bacău, pentru rezolvarea unor probleme ale comunității sau personale. Dacă atunci se căutau rezolvări la acele probleme, în momentul de față toți acești oamenii de bună credință sunt dezamăgiți de ce se întâmplă cu instituția poliției și frustrați că nu sunt ascultați și ajutați de actualii șefi veniți de pe alte meleaguri și care, în fond, nu cunosc cu adevărat județul și problemele specifice fiecărei comunități.

Mai mult decât atât, în interiorul instituției există o tensiune între lucrători și șefi, care nu au fost în stare să formeze în jurul lor o echipă, ci doar o gașcă obedientă care execută orbește orice ordin/dispoziție, la momentul de față Poliția Bacău fiind dezbinată datorită multor decizii inutile luate de actuala conducere. Chiar și așa, actualii șefi ai IPJ Bacău se bazează – probabil – nu doar pe protecția în orb a unor personaje ce gravitează pe lângă coaliția de guvernare PNL-PSD, dar și pe ajutorul divin al falangei obscure a sistemului, aspect ce nu rezolvă situația infracțională scăpată de sub control la nivelul județului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *