Cartușele Comisarului Moldovan


Vântul bate tare și prin buzunare!

Statisticienii guvernului Ciucă au calculat o inflație de doar 16,6 % pe anul trecut, în comparație cu 2021. O mare păcăleală, desigur.
Pentru a vedea adevăratele creșteri de prețuri fiecare român se uită (cu groază) în propriul portofel. Și astfel constată că cifrele sunt mult mai mari.

Inflația în 2022 a fost de circa 70 %.

Anul trecut românul de rând a avut aceleași cheltuieli lunare ca în 2021. Nimic extravagant, nimic în plus: facturi, benzină, alimente, îmbrăcăminte, chestii obișnuite. Ei bine, ca să țină pasul cu inflația, a bifat două opțiuni: fie să reducă cheltuielile drastic, la sânge, fie să obțină extra-venituri echivalente cu creșterea fulminată a prețurilor, de 70 %.
Românii au trăit mult mai prost în 2022 sau au fost nevoiți să muncească în plus față de job-ul obișnuit. Dacă au avut posibilitatea, evident.
Cât despre evoluția ratelor bancare, vedem cu toții ce se întâmplă. Ele cresc vertiginos, în pas cu inflația reală, nu cea calculată de premierul Ciucă. În 2022, BNR a majorat dobânda-cheie de 8 ori, de la doar 1,75 % la final de 2021 până la 6,75 % în prezent.
Chiar și fără o altă majorare, ratele bancare au devenit de nesuportat. Ca de fiecare dată în astfel de cazuri, Isărescu ne explică, senin, că sunt măsuri absolut normale de ”luptă cu inflația”. Tonul materialelor de presă mai degrabă pare a fi compătimitor la adresa bancherilor, săracii… Clienții, simplii cetățeni, o duc bine.

În realitate, mărirea dobânzilor are ca principal scop păstrarea marjelor (uriașe) de profit în dreptul băncilor care au găsit în România un soi de Vest Sălbatic. Un teren foarte propice afacerilor de tip ”cămătărie”, cu prea puțin respect față de clienți și o groază de drepturi și facilități în contul Clanului Isărescu, clanul bancherilor lipsiți de orice scrupule.
Pentru 2023, specialiștii prognozează valoarea medie a cursului de 5,1 lei pentru un euro.
Creșterea taxelor aferente salariului minim brut de 3.000 de lei, dar și adăugarea unor taxe și impozite noi, vin să apese și mai tare pe umerii micilor întreprinzători.

Statul constată cu stupoare că nu mai are pe unde scoate cămașa. La furturile din pandemie se adaugă tunurile din perioada de război. Cheltuielile masive cu înarmarea fără temei (vezi sloganul ”Vin rușii!”), salariile bugetarilor de lux plus pensiile speciale, compensările facturilor la energie dar și escrocheriile sub forma contractelor nesimțite servite clientelei politice, nu pot fi susținute doar din împrumuturi la dobânzi uriașe.
Așa că guvernul Ciucă s-a gândit să jupoaie cele șapte piei de pe cetățenii care încă mai produc ceva.

Tăvălugul crizei economice abia s-a pornit.

La primăvară vom culege primele roade.
În schimb, la noi în Bacău, ce observăm în ultima perioadă? Risipă mare de energie.
Domnule Primar, mai lasă-ne cu împrumutul de zeci de milioane de euro și caută să gestionezi eficient resursele pe care le avem.

Am văzut cu toți cum s-a dorit (și nu s-a reușit) de sărbători să devenim ”comuna” luminilor, precum Parisul din timpul regelui Soare. Mai multă chibzuință nu strică, tati! Și mai stinge lumina că noi, fraierii, plătim factura!
Când toată țara se agită, încercând reducerea consumului de energie electrică, în urbea noastră s-a prelungit Crăciunul până mai ieri – cu miile de beculețe aprinse în tot orașul, de ziceai că s-au mutat secțiile SIDEX-ului la Bacău!


La acest dezmăț nu sunt decât trei explicații posibile:


Prima – și cea mai la îndemână – este aceea că edilul Bacăului a fost plecat cu consilierul lui personal pe la shopping după prese de balotat garaje, ori pe unde a mai pribegit el și a uitat luminile aprinse. Fiind cam mult timp plecat, pe ceilalți din primărie nu i-a interesat și au lăsat becurile să ardă în neștire.
A doua posibilitate este că el, fiind un inginer consacrat, a făcut în această perioadă niscaiva experimente de tip vortex, încercând să descopere un portal menit să comprime timpul, astfel încât fiecare zi să fie una de încasat bani din lucrările făcute, cu dedicație și cu mare dărnicie, din bugetul orașului.
Bine, cea mai tare explicație cu privire la problemă este că domnul Primar a lucrat și lucrează mult noaptea (!?) și de aia e nevoie de multă lumină!
Dar, totuși…, observând cu toții că stimabilul nostru edil nu lucrează nici ziua, decât maxim între 09:00 și 09:15, cum să mai avem pretenția sau speranța că lucrează noaptea?
Păi la ce? Posibil la formularea apărărilor în dosarele penale, zic…

Anonimus CCM – colaborator Radio Easy
PRECIZĂRI: Legea nr. 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul editorial sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *