Câștigătoarele Bacău Fest Monodrame 2022 sunt actrița Petronela Buda și dramaturgul Teodora Savu

Duminică, 23 octombrie, s-a încheiat a XXVIII-a ediție a festivalului de recitaluri dramatice Bacău Fest Monodrame. A fost un bun prilej pentru băcăuani să urmărească numeroase spectacole, atât monodrame în concurs, cât și spectacole extraordinare invitate pe scena teatrului băcăuan. Anul acesta, au fost organizate și o serie de evenimente outdoor, atât reprezentații de teatru, cât și concerte, la care au avut acces toți băcăuanii.

În finalul acestui maraton cultural de 7 zile, jurații au stabilit și lista câștigătorilor.

Astfel, la Concursul de dramaturgie monodramă, juriul a stabilit următoarea ierarhie.

Locul al treilea: textul „Bărbați făcând sacrificii”, de Radu Popescu

Locul al doilea: textul „Individual compus”, de Andrei Măjeri

Locul I și premiul Valentin Nicolau: textul „MENADA”, de Teodora Savu. Aceasta va primi și contravaloarea distincției, 1.500 de euro.

La concursul de monodramă, actrița Petronela Buda a reușit să obțină toate cele trei premii din concurs, respectiv, Premiul actorilor „Dinu Apetrei”, oferit de actorii Teatrului Municipal „Bacovia”, Premiul tinerilor „Ștefan Iordache”, acordat de voluntarii teatrului și Marele Trofeu Bacău Fest Monodrame, distincție acordată de  juriul format din criticul Alina Epîngeac, actorul și profesorul Adrian Titieni și actorul și regizorul Alex Bogdan.

Petronela Buda este actriță a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galați și a prezentat în concurs spectacolul „Ușa e deschisă”, regia Vlad Matei Ajder, scenografia: Daniel Divrician.

Pe lângă trofeu, premiul pe care aceasta îl va primi este în valoare de 3.000 de euro. 

„Îmbogățită cu un motto (care dă și titlul) din filosoful antic Epictet, monodrama UȘA E DESCHISĂ! ridică mai multe întrebări, fie legate de corectitudinea din punct de vedere uman a unor acte de justiție (nu de corectitudinea lor din punctul de vedere al legii!), fie legate de posibilitatea unor gesturi radicale.

Ce facem atunci când viața a adus prea mult fum în încăpere? Rămânem, cum spun creștinii, sau ieșim, cum spun stoicii? Puteți fi de acord sau nu puteți fi de acord cu personajul sau puteți să-l iubiți și să-l detestați în același timp, să nu vă mire asta.

Însă, cu siguranță, vă va încerca un fior rece de-a lungul șirei spinării și veți ieși plini de întrebări și bulversați de emoții de la acest spectacol!”
ANDREI VELEA, autorul piesei „Ușa e deschisă!”

În închiderea festivalului, băcăuanii s-au bucurat de un spectacol premiat Uniter, „Plugarul și moartea”, de la Teatrul Național Iași și de un concert Damian Drăghici&Brothers.

Alături de Teatrul Municipal Bacovia, în organizarea acestui eveniment au fost Asociația Heart și Primăria Municipiului Bacău, dar și sponsorii: Dedeman, Agricola, Simba Invest, Fiald, Cotnari Casa de Vinuri, Expresii florale, Chromatique.

Partenerii media au fost: Radio România Cultural, Radio România, Radio România Iasi, Radio Easy, TVR Iași, Desteptarea, Agerpres, Ziarul de Bacău, De Bacău, Ateneu, ziarul Metropolis.

Le mulțumim criticilor de teatru, corespondenților din presa de specialitate care au fost alături de noi în aceste zile, invitaților – regizori de teatru, dramaturgi, scriitori, băcăuani iubitori de teatru, colegii noștri actori ai teatrului Bacovia, voluntarilor, colegilor noștri tehnicieni și birouri administrative pentru tot ce a însemnat acest festival.

Nu îl puteam realiza fără contribuția fiecăruia dintre aceștia.

Nu îi uităm pe concurenți, pe care îi așteptăm în număr mare și anul viitor, și nici pe invitații din spectacole extraordinare care ne-au făcut să fim teatru, să respirăm teatru în aceste 7 zile de festival.

Vă dăm întâlnire la ediția cu numărul XXIX, în 2023!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *