Câte persoane pot avea domiciliul la aceeași adresă

Există un număr limitat de persoane care pot avea domiciliul la aceeași adresă. Schimbarea legii a venit recent. Detaliul este unul important și trebuie respectat.
Până de curând, în România nu a existat o limită specificată în mod expres a numărului de persoane care pot avea domiciliul la aceeași adresă. 
Conform Legii nr. 114/1996 privind locuințele, domiciliul este definit ca locul unde o persoană fizică își are locuința principală, iar înscrierea domiciliului într-o locuință se face cu acordul proprietarului sau al titularului contractului de închiriere. 
Cu toate acestea, o situație care a prins amploare a dus la schimbarea legii. Anume, fenomenul de luare în spațiu pentru a avea un domiciliu în vederea obținerii de acte de identitate românești. 
Astfel, Legea nr. 162/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români arată că la o adresă nu pot fi înregistrare mai mult de 10 persoane, dacă acestea nu sunt rude. 
Există și o excepție de la lege privind limita prevăzută. 
Limita nu se aplică „în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresa membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul/soția acestuia, rudele titularului dreptului locativ ori ale soțului/soției în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, arată legea.

Ce se întâmplă dacă se depășește numărul de persoane la o adresă?
Dacă se depășește numărul admis de persoane care nu sunt rude, autoritățile pot constata și da amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei. 
Mai mult, dacă în același spațiu locativ se constată o supraaglomerare care duce la încălcarea normelor de igienă și sănătate publică, pot fi aplicate sancțiuni de către Direcția de Sănătate Publică. 
În cazuri extreme, autoritățile pot decide să anuleze înscrierea domiciliului la o anumită adresă dacă se constată că aceasta este folosită în mod abuziv sau dacă există suspiciuni de fraude.
Câte domicilii poți avea? 
Potrivit Legii nr. 105/2020, pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul unei persoane este unic. 
Asta înseamnă că o persoană poate avea un singur domiciliu înregistrat în evidențele oficiale la un moment dat.

Domiciliul este locul unde o persoană își are locuința principală și este locul unde aceasta este înregistrată pentru a primi corespondența oficială și alte documente. 
În schimb, o persoană poate avea mai multe adrese de reședință, dar doar una dintre acestea poate fi declarată ca domiciliu oficial. 
Diferența dintre adresa de domiciliu și adresa de locuință
Adresa de domiciliu și adresa de reședință sunt concepte distincte în legislația românească, fiecare având implicații legale și administrative diferite. 
Adresa de domiciliu este locul principal de locuit al unei persoane, unde aceasta își stabilește locuința permanentă. Este adresa care apare pe cartea de identitate și este folosită pentru toate actele oficiale. Domiciliul este folosit pentru evidența populației. 
Adresa de reședință este locul unde o persoană locuiește temporar, dar pentru o perioadă mai mare de 15 zile, fără a-și schimba domiciliul. Reședința se înregistrează separat, printr-un act numit viză de reședință care se aplică pe verso-ul cărții de identitate. Nu înlocuiește domiciliul în actele oficiale. 
Aceste informații au fost furnizate de către: https://lovedeco.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *