Ce probleme s-au găsit în restaurantele care organizează mese festive cu ocazia Revelionului

În conformitate cu dispozitiile  A.N.S.V.S.A., privind intesificarea controalelor oficiale în vederea prevenirii apariției toxinfecțiilor alimentare și prevenirea răspândirii PPA în perioada sărbătorilor de iarnă 2021-2022 și a planului comun județean interinstitutional încheiat între DSVSA Bacău, DSPBacău, CJPC Bacău – inspectorii oficiali din cadrul D.S.V.S.A. Bacău,  pe domeniul specific, au derulat 216 controale pe intreg lanțul alimentar de la producător la consumator, conform conceptului european „de la furcă la futculiță” în toate tipurile de unități care produc, procesează, depozitează, transportă și distribue produse de origine animală și nonanimală, precum și la micii producători care furnizează  produse alimentare direct consumatorului final în piețele agroalimentare sau cu ocazia târgurilor, expozițiilor sau altor evenimente publice, organizate periodic de către autăritațile locale.

”S-a  acordat și se acordă o atenție sporită a unităților de alimentație public care organizează mese festive cu ocazia Revelionului 2021-2022, pentru asigurarea unor servicii de calitate si de alimentare sigure consumatorilor/turistilor.

Principalele deficiențe la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor constatate, în urma controalelor efectuate au fost:

– nerespectarea condițiilor de depozitare a produselor alimentare, comercializarea de produse alimentare ambalate si etichetate necorespunzător, nerespectarea condițiilor de igienă conform legislatiei în vigoare, raionare necorespunzătoare a produselor;

   -comercializarea produselor alimentare cu etichetare necorespunzatoare (lipsa etichete)

Neintretinerecorepunzatoare a spatiilor de depozitare si a echipamentelor (placi faiantacazute, var exfoliat);

– nemarcarea spațiilor de lucru (neidentificare spații de lucru);

  Pentru deficiențele constatate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005 cu modificările și completările ulterioare, în valoare totală de 33.400 lei, și 10 avertismente conform OG 2/2001.

Complementar a fost retinuta oficial în vederea neutralizării, cantitatea de 27 kg produse. Nu au fost aplicate Ordonante de suspendare sau Ordonante de interzicere a Autorizatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor. Directia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor  avand certitudinea că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică”, Dr. Costel Busuioc-director executiv DSVSA Bacău

foto: ilustrativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *