Cifră alarmantă de la Ministerul Sănătății: 60.000 de români suferă anual un accident vascular cerebral

Ziua de 29 octombrie a fost desemnată ca fiind Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral.

Aceasta reprezintă un moment simbolic care atrage atenția asupra programelor de prevenție, diagnostic, tratament acut și reabilitare adecvate pentru această patologie.

Ministerul Sănătății ne atrage atenția că această patologie schimbă viețile a zeci de mii de români în fiecare an și că în acest an a introdus un atestat de studii complementare care mizează pregătirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointervenționale, cum ar fi tratamentul endovascular de AVC (trombectomia mecanică).

Ministerul a anunțat și un program de acțiuni prioritare, prin care se va aloca finanțare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienților cu AVC în secțiile de neurologie.

În prezent, sunt pacienți care nu beneficiază de procesul de reabilitare în fază acută a patologiei și anume, atunci când recuperarea funcțională este la început și vor fi ajutați să-și recâștige mobilitatea.

De asemenea, strategia națională pentru combaterea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare va mări accesul la prevenție și la tratamentul pentru pacienți cu AVC.

Anual, peste 60.000 de români suferă de AVC, bolile cerebrovasculare fiind cele care, în majoritatea cazurilor, duc la deces și dizabilitate în România.

Astfel, Alexandru Rafila a semnat în acest sense declarația Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), prin care își ia angajamentul de a combate aceste boli, prin implementarea politicilor de sănătate ce urmăresc scăderea numărului de cazuri de AVC și tratarea acestora în centre specializate (unități-stroke).

Dacă nu sunt luate măsuri imediate în cazul AVC-ului, se poate ajunge la operație, recuperarea mobilității fiind și mai dificilă.

Sursa Mediafax

Redactori RadioEasy: Miruna Goci/Andrei Goci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *