Coana Mița Biciclista

Coana Mița Biciclista a căzut și a rupt pista. Cea făcută din fonduri europene, pentru că așa a considerat administrația trecută: lipsa pistelor marcate pentru bicicliști este problema existențială a Bacăului. Practic, fără acestea, Bacăul s-ar fi prăbușit în topul orașelor super dezvoltate ale României.

Evident este vorba despre o ironie. Accesarea de bani europeni pentru modernizarea transportului local ar fi putut fi foarte importantă pentru municipiu dacă s-ar fi axat pe altă componentă, nu neapărat pistele de biciclete pe străzi pe care nimeni nu-și dă seama cum ar putea fi amenajate. Unul dintre exemple este strada Vasile Alecsandri, stradă cu sens unic, cu mașini parcate peste tot, cu trei instituții de învățământ plus sediul de la Taxe și Impozite locale.

Adică una dintre cele mai circulate străzi din oraș în timpul săptămânii. Pentru a realiza aici pistă pentru bicicliști ar trebui mutate mașinile riveranilor. Cum faci asta în condițiile în care nu există locuri de parcare suficiente între blocuri și nici posibilitatea de a amenaja altele? Răspunsul ar trebui găsit în strategia aia de mobilitate urbană, doar că nu prea există, ceea ce ne lasă de înțeles că sutele de pagini frumos colorate au fost făcute din burtă. Tot pe genunchi a fost făcut și proiectul european. Să fie acolo, să ia și administrația Necula niște bani europeni.

Și uite așa, o chestie banală în fond – cum sunt pistele pentru bicicliști – se dovedește a fi o reală problemă. Și fiindcă avem parte de conducători unu și unu, fiecare dă vina pe celălalt. Soluții? Cel mai probabil porcăria pică pe umerii funcționarilor care se ocupă de implementarea proiectului. Un eventual eșec ar însemna o catastrofă financiară pentru buget, mai mare decât pierderea fondurilor pentru insula de agrement. După cum arată lucrurile, chiar dacă funcționarii vor reuși să se dea peste cap fără a ameți îngrozitor și să facă din rahat bici, pistele de bicicletă vor încurca și mai mult circulația prin Bacău, care oricum este deja sugrumată la orele de vârf. Pentru că a fost construit aiurea, nu avem bulevarde largi, nu există locuri de parcare suficiente raportat la numărul de mașini, transportul în comun este deficitar și, în plus, băcăuanii sunt fuduli, preferând să ducă inclusiv gunoiul menajer cu mașina.

Pentru incapacitatea de a gestiona problemele orașului, Necula a fost pedepsit de alegători și a fost degradat la alegerile trecute pe locul al treilea. Stanciu-Viziteu pare că va avea aceeași soartă, dat fiind faptul că din toate promisiunile electorale nu s-a concretizat nimic. La o scurtă lectură pentru aducerea aminte, stadionul este tot o ruină, revoluția fiscală nu s-a întâmplat, trenul urban nu există, mega eveniment cultural ciuciu, resistematizarea cartierelor nici atât. Practic, până acum, administrația actuală a fost mai mult un eșec. În mod evident, motivele sunt multiple, de la un consiliu local ostil la orice la incapacitatea lui Stanciu-Viziteu de a gestiona lucrurile.

Bicicliști din toate cartierele, uniți-vă!

LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *